iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Починалите се почитат днес

Починалите се почитат днес 02_1423905708

Днес, в събота, която е срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни), всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

Много хора идват от рано сутринта на Централните софийски гробища, за да отдадат почит към мъртвите. Днес е първата голяма задушница и се посещават гробовете на починали близки, предаде БГНЕС.

Отправяме молитва към Бога за упокой на душите на починалите и се раздава милостиня за "Бог да прости". Днес за помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Не забравяме мъртвите, винаги трябва да ги почитаме, каза мъж, дошъл на днешния ден за да помене близки. Той идва и на годишнини, не само на дни като днешния. Мъжът смята, че в днешния ден за покойниците се сещат всички, които са по-съзнателни, другите не.

Днес се почитат мъртвите, полива се гробът с вино, вода, слага се храна, запалва се свещ, почиства се гробът, каза жена, която също в ранното утро бе дошла за Голяма Задушница на Централните софийски гробища. Тя не е пропускала никога да направи това и в дни като този. Не ги забравяме! Всеки ден мислим за тях, сподели жената.

Почит с наченки в ръка, които раздава за "Бог да прости" отдаваше на гробищата и друга млада жена. Според различните знания, това се прави, за да даде възможност на близките да проявят милосърдие. На този ден християните се приканват да проявяват милосърдие под различни форми, за да засвидетелстват своята вяра и надежда в Господа, че и Той ще прояви милост и ще опрости греховете на починалите ни сродници.

Жената каза, че вече повече хора се замислят, че в днешно време, въпреки натоварения ден трябва да почитат мъртвите. "То май това остана истинското в днешния живот – почитта към мъртвите – всичко останало е фалшиво", сподели тя.

Идва се на гроба с цветя, с нещо за помен, вино, вода, каза възрастна жена. Тя добави, че се сещаме за мъртвите, защото ни е мъчно.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Утре е т. нар. Неделя месопустна. На този ден за последно се яде месо, защото след идната седмица започва Великия пост.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.