iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почитаме жертвите на комунистическия режим

Почит за  жертвите на комунизма; снимка: Интернет

На 1 февруари с решение на българското правителство от миналата година се отбелязва Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

На 1 февруари 1945г. т.нар. "Народен съд" осъжда на смърт тримата регенти на Царство България, министри, народни представители, царските съветници и цялото висше ръководство на българската войска - общо 147 души. Същата нощ хората са разстреляни и заровени в изкоп от паднала авиобомба край Софийските гробища.

Днес в 19 часа в София  Клубът на потомците на офицерския корпус на Царство България "Един завет" ще почете паметта на погубения български национален елит. В небето ще бъдат пуснати  147 огнени фенера.

Он днес стартира и проектът „Погубените 1945“. В продължение на цялата година на специално създаденa страница в сайта "Един завет" ще показваме снимки от процеса на т.нар. „Народен съд“ срещу държавните мъже на Царство България. Снимките са от архива на фоторепортера Тодор Славчев и никога досега не са публикувани. Уникалните фотографии бяха предоставени специално на „Един завет“ от внучката на фотографа  Яна Узунова.

За пръв в съвременната история български президент почете жертвите на тоталитарния режим. В арктичeския студ, който скова цялата страна, новият държавен глава Росен Плевнелиев се поклони пред паметника на убитите в концлагерите и запали свещ в параклиса на НДК.

"Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим в старите рани, истините за комунистическия режим са живи с нашите спомени, спомените на нашите родители, спомените на обществото", посочи в кратката си реч държавният глава.

"ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на които в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и почитат, докато у нас все още могат да се чуят призиви да забравим миналото. Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, но и да се защитават, включително и в тежки времена", подчерта Плевнелиев.

На традиционната церемония присъстваха представители от СДС, дисиденти и жертви на възродителния процес, дошли от Кърджали, за да поднесат венци на паметника. Сред присъстващите бяха бившият председател на парламента и дипломат Александър Йорданов, лидерът на СДС Мартин Димитров и политическият затворник Фреди Фосколо.

Фото репортаж вижте във Фрогнюз!

Виртуален паметник на жертвите на комунизма в България


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.