iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Подпомагат само най-бедните при бедствие

Подпомагат само най-бедните при бедствие 03_1426070509

Само социално слабите хора, които получават помощи по Закона за социално подпомагане ще бъдат подпомагани от държавата, ако има бедствие.

Пострадали собственици с по-високи доходи ще получават обезщетения само от сключени застраховки, предвиждат предложени от МФ промени в Закона за защита при бедствия. Концепцията за подпомагане на частните собственици бе представена от финансовия министър Владислав Горанов в края на миналия месец. Тогава Горанов обясни, че помощ за бедствия трябва да вземат само социално слабите, които нямат пари за застраховки на имотите си. Един от вариантите бе сумите да се дават на получаващите енергийни помощи. Този вариант обаче е отпаднал и вместо това при определянето на правото на обезщетение ще се прилагат критериите за отпускане на социални помощи. От предложения от МФ законопроект не става ясно кои точно прагове ще се имат предвид. По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) помощи през 2014 г. са получавали 64 000 души, 11 000 от които са взели еднократно 325 лв. за непредвидени нужди.

Според новите правила и занапред размерът на нанесените щети ще се преценява от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. АСП обаче ще прави индивидуална преценка доколко човекът не е могъл сам да се застрахова заради социалния и икономическия си статус. Помощта ще се дава от агенцията, като тя не може да е по-голяма от данъчната оценка на имота.

Задължително изискване за получаване на подкрепа от държавата ще бъде и спазването на закона за устройство на територията за съответния имот. От МФ изтъкват, че неукрепени конструктивно сгради са по-уязвими при бедствие и в този случай не е редно щетите да се покриват.

От проекта не става ясно откъде ще се осигурят парите за помощите за бедствия по новия ред. При първоначалното представяне на модела се твърдеше, че ще се създаде отделен фонд, който ще се пълни с данъка върху застрахователните премии. Всяка година в общия бюджет от този налог постъпват около 25 млн. лв. По темата финансиране в мотивите към закона се казва само, че ако ресурсът за съответната година не бъде усвоен, парите ще се прехвърлят за следващата. Всички останали, които не влизат в групата на социално слабите, ще трябва да се застраховат доброволно, а ако не го направят и пострадат, няма да получат нищо от държавата. Законът ще влезе в сила от догодина.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com