iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Погледнете дали не изтича срокът на паспорта ви

Погледнете дали не изтича срокът на паспорта ви 03_1427298097

Някои се сещат, че им трябват документи чак на границата, след като срокът на новите международни паспорти изтича в края на този месец и документите трябва да бъдат предадени обратно в районните.

През 2010 г. бяха въведени новите паспорти, които съдържат биометрични данни, тоест пръстови отпечатъци, дигитални снимка и подпис. Тъй като всеки обикновен паспорт има давност 5 години, сега е моментът да се сменят.

Оказва се, че доста хора не са знаели за това и са отивали да си подменят задграничните документи, мислейки, че са задължени да го направят, разказа пред „Новинар“ Яна Велева от сектор "Български документи" на столичната полиция. Тя обясни, че за момента няма, а и не очаква да има големи опашки в районните заради подмяната.

Първо, именно защото паспортът не е задължителен и много хора няма да си вадят. И второ – има хора, които вече са си сменили документите по редица причини. Например свършили са им страниците. Така че част от задачата е вече „отметната“.

Въпреки всичко от полицията очакват по традиция да има засилено присъствие по гишетата заради идващите празници. Велева обясни, че има три основни момента, в които се струпват хора за нови паспорти.

Пролетта, защото тогава са великденските и гергьовденските празници, както и ваканцията за учениците. Започва пътуване нагоре-надолу из различни световни дестинации и паспортите се оказват необходими. Другите два момента са през лятото заради ходенето на море и на Коледа.

Оказва се, че има не един или два случая на заплеси, които стигали до граничния пункт и там установявали, че паспортът им е изтекъл. „Имали сме случаи хора да идват в паника, да искат експресно да им направим паспорт, защото цяла група с туристи ги чака някъде и не могат да минат границата“, разказа Велева.

Другото, което не съобразяват пътуващите, е, че децата им също имат нужда от валиден паспорт. Едно дете, преди да навърши 14 години, няма документ за самоличност, защото законът не го изисква за територията на страната.

Но минаването на границата е съвсем друго нещо и често семейства отпускари са се връщали от митницата с опънати нерви, току-що разбрали, че детето им не е просто куфар, а трябва да има документ.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.