iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Погребални фирми от Варна наемат свещеници без духовен сан, за да опяват покойниците

Погребални фирми от Варна наемат свещеници без духовен сан, за да опяват покойниците 07_1469855225

Фирми, занимаващи се с погребална дейност във Варна, наемат свещеници без духовен сан, за да опяват покойниците. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан при гласуването на новата общинска Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност. Според владиката, регулирането на тази дейност е наложително, за да се премахнат подобни порочни практики.

„Народът няма как да знае, че тези свещеници нямат право да извършват православните християнски ритуали. Освен това, траурните агенции си позволявали дори да имат претенции към Светия синод за цените на различните ритуали“, каза още светия отец. Иначе, в новата Наредба е разписано, че всички траурни фирми във Варна, ще трябва да подават пред общината списъци с имената на погребалните си агенти. Те ще са задължени да попълват и заявления с подробна информация за колите, с които се превозват починалите, както и да представят документи за собственост или наем на имотите за траурни дейности.

Фирмите трябва да разполагат с помещение за прощаване с покойника и обредна зала или договор за наемането им. Управителите им пък трябва да са с чисти свидетелства за съдимост, както и да представят доказателства за налична техника и материали на склад. От управителя ще се изисква също декларация, че фирмата няма да извършва нерегламентирана търговска или рекламна дейност на територията на гробищните паркове. Траурните агенции, които извършват каменоделски услуги, ще трябва да предоставят свидетелство за придобита минимум втора степен на професионална квалификация „Каменоделец“. Документ за минимум трета степен пък ще е нужен за тези, които извършват дейността на организатори на обредно-ритуални дейности.

Не на последно място трябва да се предостави и документация за регистрацията на фирмата по Закона за устройство на територията. Нови фирми ще се вписват в информационния масив на общината в 4-дневен срок след подаване на документи. Комисия в определен от кмета състав, включваща експерти от общинската администрация и фирма „Обреди“ ЕООД, представител на браншова организация и 2 общински съветници, ще разглежда и проверява подадените документи. Според Наредбата, ако някоя от траурните фирми допусне нарушения, тя ще бъде отписана от информационния масив.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.