iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Положен беше първият камък на църквата "Свето Благовещение" в Радомир

Положен беше първият камък на църквата "Свето Благовещение" в Радомир 03_1427351062

Положиха основният камък на новата църква „Свето Благовещение” на тържествена церемония в Радомир. Това стана вчера, в деня на християнския празник Благовещение Богородично.

Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествен водосвет на мястото, където ще се издига храмът и където се бяха събрали много хора. Тук бяха протосингелът на Софийската света митрополия Ангел Ангелов, архиерейският наместник на Радомирска околия отец Иван Плочарски, местни духовници и дякони, цялата общинска управа на Радомир, общински съветници.

Полагането на основния храмов камък, който бележи началото на изграждането на църквата, бе извършено с благословението на Негово Светейшество, митрополит софийски и партриарх български Неофит.

„Храмът ще рече дом Господен, дом Божи, той е мястото, където човек започва своя житейски път при кръщението и го завършва с опелото. Затова е немислимо съществуването на православни християни без дом Господен. От години тук имаше нужда от още един храм, който да събира вярващите, да ги обединява в името Господне, да ги сплотява в едно в неговото име.

Храм се строи трудно, винаги възникват разни непредвидени случки, винаги разни обстоятелства възпрепятстват градежа. И това е напълно естествено и не трябва да ни обезкуражава, а напротив, каза Браницкият епископ Григорий, който поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество партриарх Неофит.

Дай, Боже, съвсем скоро отново да се съберем тук, на това място, където да има величествен храм, който да осветим и който да отвори вратите си и за гражданите на Радомир, и за преминаващите оттук, каза още епископът.

Двама духовници положиха камъка в земята, до него бе пусната метална капсула с документ, подписан от Браницкия епископ, кмета на Радомир и всички отци. След това камъкът бе затрупан със земя, а отгоре бе сложен християнски кръст с изписано името на новия храм „Свето Благовещение” и датата 25 март 2015 г.

Оттук нататък предстои съгласуване на проекта за храма. Очаква се строителството на църквата да започне след един месец, обяви пред Pernik Today кметът на Радомир Пламен Алексиев. Надеждата е градежът да бъде завършен след 3 години. „Положихме началото в моя мандат и и най-важното е, че тръгнахме. Живи и здрави да сме, да влезем в новия храм”, пожела Алексиев.

От 20 години насам радомирци искат да бъде изградена нова църква в града, тъй като другата, която също е голяма и красива и носи името на Свети Димитър, не стига да побере миряните. Новата светиня ще бъде със застроена площ малко над 150 квадратни метра и ще се издига на свободен терен над старата Община, под Младежкия дом, на границата с ул. „Райко Даскалов”.

За строителството е формиран инициативен комитет, който набира средства за новата църква чрез дарения и от спонсори. Над 9 фирми вече са обявили, че ще дарят средства, материали и труд за храма, а в сметката са постъпили 10 000 лв.

Проектът на новата храмова сграда е готов и също е дар за Радомир от група архитекти, проектанти и инженери. Предвид спецификата на терена е предвидено и сутеренно ниво, чиято цел е да създаде условия за неделно училище и други религиозно ориентирани събития като експозиции на икони, църковна литература и др.

Църковното настоятелство ще избере фирма, която ще построи новата църква. Това ще бъде доказано дружество с опит в градежа на храмове. Затова настоятелите ще търсят и съдействието на Светия Синод.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.