iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Портних съобщи, че поне 11 души са загиналите при потопа във Варна

Портних съобщи, че поне 11 души са загиналите при потопа във Варна 06_1403247648

Кметът на Варна Иван Портних съобщи за БНТ, че поне 11 души са загиналите до момента при потопа, който помете квартал "Аспарухово" във Варна. Сред жертвите се знае, че има мъж, жена и дете на 5 години.

За останалите удавени няма информация. Не се знае и жертвите дали са били пешеходци, повлечени от водата или са се удавили в колите си.

Спешните центрове са препълнени от пострадали. Опасността от нова вълна във Варна в петък сутрин е минимална.

МВР шеф и кметът на Варна се хванаха за гушите задочно за потопа в морската ни столица.

Огромна приливна вълна се е появила в четвъртък вечерта в ниските части на квартал "Аспарухово" и е заляла хора, които са чакали на спирка на градския транспорт. Свидетели говорят, че е била висока между 2 и 6 метра. Никой не знае откъде е дошла водата.

Дерето в квартала, което отвежда дъждовните води до морето, е дълбоко между 3 и 6 метра и преливаше, разказа кореспондентката на Нова телевизия Невелина Няголова, която живее в квартала. Водата влачела коли, перални, хладилници и всякаква друга покъщнина.

Канал 3 съобщи, че около полунощ е извадено живо дете от затрупана кола. Преди това е извадено безжизнено тяло на възрастен човек. Очевидци разказват пред Дарик за множество спасени в последния момент хора.

Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода...

Друг разказва, че младеж спасил едно дете, а братчето му се намерило час след това, за щастие - живо, макар и премръзнало.

Около 2 ч. е получен сигнал за наводнения в сутеренните етажи на МБАЛ „Св.Анна" и МБАЛ „Св. Марина". На място са изпратени екипи за отводняване на помещенията, съобщиха от кризисния център в община Варна.

Във Варна вече пристигна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Премиерът Пламен Орешарски следи ситуацията.

Заради кризисната ситуация във Варна възникнала след проливните дъждове министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов пътува към мястото на бедствието, уточняват от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

По изискване на Гражданска защита и Полицията ЕНЕРГО-ПРО прекъсна електрозахранването на варненския квартал Аспарухово.

В разговор на управителя на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев с областния управител Иван Великов е изяснено, че по преценка на Гражданска защита, поради наводненията и многобройните закъсали автомобили, електричеството в квартала трябва да бъде изключено, за да се гарантира безопасността на хората, съобщиха от пресслужбата на ЕРП-то.

На територията на област Варна има две села без електрозахранване и многобройни локални повреди.

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО отстраняват авариите по всички съоръжения, до които има достъп.

На всички места, където има създадени усложнение от обилните валежи, е създадена необходимата организация. Служителите на МВР работят в съответствие с плановете за действие при подобни ситуации.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Движението на градския транспорт е спряно. Скъсана е контактната мрежа на тролеите. Десетки автомобили не могат да се придвижват и трафикът е силно затруднен.

Пороят не спира да вали часове наред, засега няма градушка, но няма и вятър, който да разсее облаците.

35 литра на кв. м дъжд се излива във Варна, съобщава Нова телевизия. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 литра на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни. Бурята доведе до проблеми с мобилните комуникации. Има сигнали за паднали клони, наводнена е и детската ясла в „Аспарухово".

Ситуацията е много тежка. Има натрупани коли по улицата и къщи, които са почти разрушени, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който сe намира в най- тежко пострадалото място във Варна. „Пуснахме локално осветление", каза министърът и добави, че на място е и командващият Военноморските сили. „Ще предприемем много бързи действия, за да отпушим този бент, който се е получил, така че ако има нов валеж, да има откъде да се оттича водата", обясни Папазов и подчерта, че спасителните екипи работят внимателно.

Министерство на здравеопазването е организирало и в настоящия момент на разположение на спасителите се намират 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаковo, съобщиха от правителствената пресслужба. Към 24.00 ч. едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница "Св. Анна".

9 души от Аспарухово са потърсили помощ в Спешния център на МБАЛ „Св. Анна" след потопа, съобщиха от здравното заведение за общинския кризисен щаб.

Четирима са пристигнали на собствен ход, с разкъсано контузни рани. Петима са докарани от „Гражданска защита" - мъж и жена с множество наранявания, 15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче.

7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ".

Централен щаб в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) работи за координиране на действията за овладяване на ситуацията след обилните валежи в някои области на страната.

Вследствие на обилните валежи 30 къщи в Килифарево са наводнени, 11 души са били евакуирани от покривите на засегнати от проливните дъждове сгради. Към момента ситуацията в града се нормализира. Продължават обходите на служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и на полицията.

Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора.

Проходът на републиката е затворен заради пороите, предизвикани от лошото време.

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел.

052-820-112, 052-820-204 и 052-820-016

Източник: news.ibox.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com