iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят къщи и бани за бездомниците

Правят къщи и бани за бездомниците 09_1441106668

Амбициозен проект, който цели да подобри условията на живот на бездомните хора у нас, започва с изграждането на мобилни къщи, бани и перални, като първият дом на колела в рамките на инициативата на сдружение "Градски номади" вече е факт и е разположен в Княжевската градина в София.

Неговото изграждане и боядисване е струвало около 300 лв., като са използвани основно дървени палети и непотребни прозорци от коли, заяви за "Новинар" Мия Агова от организацията.

"Най-много ни трябват колелца, тъй като те са най-скъпата част от къщичката", допълни тя. В момента от сдружението набират средства, за да продължат благородната кауза, като ще изграждат всяка от къщите според нуждите и предпочитанията на конкретния човек.

По думите й основната пречка бездомните да не успяват да намират работа е, че няма къде да се изкъпят. Именно поради тази причина от сдружението ще работят за построяването и на мобилни бани, както и обществени перални, които онеправданите да ползват.

"Ако не могат да се изкъпят, не могат да работят никъде освен на строеж. Дори и като хигиенисти не могат да работят", категорична е Агова. Според нея близо половината от бездомните в София се препитават основно чрез разделно събиране на отпадъци, но нова общинска наредба заплашва да ги глобява с между 300 и 1000 лв.

Сдружението е помислило за създаване на център, достъпен за бездомните хора, където те да бъдат подпомагани в намирането на работа. В своеобразното социално предприятие биха могли да се изработват и мебели от картон.

Освен това 24 на сто от бездомните в столицата са с висше образование и биха могли да преподават езици или да предават уменията си, допълни тя.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.