iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят ресурсните центрове общински центрове за личностно развитие

Правят ресурсните центрове общински центрове за личностно развитие

Законопроектът за училищното и предучилищното образование предвижда ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности да бъдат преобразувани в центрове за личностното им развитие. В момента законопроектът се приема на второ четене в парламента.

В момента съществуващите ресурсни центрове, които работят по интеграцията на децата със затруднения при ученето ще бъдат само един от типовете центрове за личностно развитие, замислени в законопроекта. В неговият чл. 48.  са  разписани какви центрове за личностно развитие според дейностите в тях може да има. Законодателят е допуснал в тези звена да се осъществява  развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта;  кариерно ориентиране и консултиране;  превантивна, диагностична, рехабилитационна, корекционна и ресоциализираща работа с деца и ученици;  педагогическа и психологическа грижа; прилагане на програми за подпомагане и обучение  за семействата на децата с увреждания. Като отделна точка е формулирано и ресурсно подпомагане на деца и ученици със специални  образователни потребности, като се допуска центровете за подкрепа за личностно развитие могат да извършват една или няколко от дейностите, предвидени от законодателя.

Като центрове за подкрепа за личностно развитие  ще се преструктурират и ученическите общежития.  Нормативната им уредба ще зависи от правилници, които законът възлага на общинските съвети, защото всичките тези центрове, в това число и тези които в момента се наричат ресурсни ще бъдат общински, без да е ясно как ще се осъществява финансирането им и дали това няма да е поредната отговорност, стоварена на общините без осигурен достатъчен финансов ресурс за издръжка.

В момента  Ресурсните центрове са  държавни обслужващи звена. В законопроекта, който и тези дни депутатите гласуват окончателно се предвижда в срок до две години от влизането в сила на закона ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение и  възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности, както и държавният логопедичен център се преобразуват в центрове за подкрепа за личностно развитие със заповед на кмета на съответната община, на територията на която се намират, като преди това трябва да се направи  анализ от регионалния екип за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците.

Много от родителите, чиито деца ползват услугите на ресурсния център, както и екипите, които работят в тези звена са силно обезпокоени за бъдещето си, заради липсата на яснота в перспектива. По повод своя инициатива за обучително-терапевтична среща  с родители на деца със СОП народният представител Ирена Соколова съобщи, че в област Перник  децата със специално образователни потребности са 361, а  228 от тях получават специализирана подкрепа от Ресурсния център.   По данни от депутатката в региона има общо 45 ресурсни учители, 6-ма психолози, 5-ма логопеди,  един рехабилитатор и един социален работник, които се грижат за децата със СОП. В същото време информацията за деца, които се нуждаят от експертна помощ непрекъснато нараства. Особено тревожно е повишаването на децата от аутистичния спектър, работата с които изисква строго индивидуален подход.

Желанието на депутатите да приемат нов образователен закон, който да измести досегашният кърпен и многократно поправян такъв за народната просвета е хубава идея, но записаното в него звучи повече като кодекс и не дава ясен модел за преструктурирането на системата, в това число и тази част от нея, която се отнася до обслужващите звена. Определението „център за личностното развитие” може и да звучи модерно, но освен всичко друго се нуждае и от съдържание.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.