iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат 10% по-евтин езиков курс за безработни

Предлагат 10% по-евтин езиков курс за безработни 07_1469449280

Младежи на родителска издръжка пълнят курсовете, като кандидат-емигранти учат език преди да заминат на гурбет

10% по-евтин езиков курс за безработни предлагат редица школи у нас. Оказа се, че лошият късмет на търсещите препитание им осигурява между 20 лв. и 35 лв. отстъпка. За да получат намаление курсистите трябва да представят бележка, че са регистрирани в бюрото по труда. „От тази отстъпка се възползва предимно младежи, които нито учат, нито работят. Обикновено родителите им са инициатори при записването в курса с надежда, че след това децата им ще намерят по-лесно работа.“, обясни управителят на столична езикова школа Християна Станимирова. Курсистите избират да усъвършенстват познанията си по английски език, но все повече нарастват желаещите да учат испански. „Имахме една курсистка, която всеки месец записваше различен език с аргумента, че

ще учи, докато родители й плащат

разказва Станимирова.

Тройно по-малък е интересът към подготвителните курсове за интервю за работа. В тези обучения се включват предимно хора, които имат добри познания по езика, но държат да се представят на ниво, обясняват, преподаватели.

Подготовка за работа предприемат и редица кандидат-емигранти, решили да търсят препитание зад граница. „Едно момче записа интензивен курс по испански език, защото след месец заминаваше за Барселона, където щеше да работи като заварчик.“, спомня си управителката на езиковата школа. Младо момиче пък завършило курс по немски език, преди да замине на гурбет в Германия.

Няколко немски и австрийски фирми, изнесли производството си у нас от своя страна решили да инвестират в езиковото обучение на служителите

„Тъй като представители на фирмата-майка идват на кратки посещения всеки месец, български мениджъри решили, че е добре и служители на изпълнителски позиции да владеят малко немски“, заяви Станимирова.

Родните работодатели обаче рядко се възползвали от корпоративно обучение. Малцината началници, които поемали разходите за обучение на персонала си залагали на специализирани езикови курсове предназначени за счетоводители, рекламни и маркетинг експерти.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.