iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да няма втора пенсия за инвалидност за новите пенсионери

Предлагат да няма втора пенсия за инвалидност за новите пенсионери 10_1412667067

Пенсионерите с над 71% инвалидност да нямат втора пенсия от 1 януари догодина предлагат от консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към вицепремиера и социален министър Йордан Христосков. Това пише в. "Преса". Предложението ще засегне само бъдещите пенсионери, а хората в заварено положение ще продължат да получават сумите.

Втората пенсия е 25% от социалната пенсия за инвалидност и от години експерти настояват, че тя няма характера на осигурително плащане и трябва да бъде извадена от НОИ. Подобно предложение за ограничаване на инвалидните пенсии имаше и миналата есен при предишния консултативен съвет към министъра на труда. Към края на септември втора пенсия получават близо 500 000 пенсионери и това струва 17 млн. лв. месечно на НОИ. Всяка година броят им се увеличава с около 35 000 нови пенсионери с право на добавката.

"Няма проект за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Има варианти, които ще предложа на следващия министър. Тяхната цел ще е да се рационализират разходите, за да може там, където се извършват нерационални разходи и злоупотреби, да бъдат затворени тези възможности. Общата цел е да подобрим финансовото състояние на осигурителната система, за да има сигурни, устойчиви и адекватни осигурителни плащания и пенсии", коментира вчера Христосков, без да отрича информацията. Той уточни, че целта на съвета не е да се постигне консенсус, а да се води диалог, да се видят различни опции със съответно положителни и отрицателни страни.

"Политиката от 2003 г. насам беше в две противоположни посоки - ограничават се приходите в системата чрез намаляване на осигурителните вноски и наказателните такси, а от друга страна, се увеличаваха разходите, като се увеличаваха хората с право на ранна пенсия, като въобще тяхната възраст не се увеличаваше. Увеличаваха се периодите на майчинството, без да се увеличават осигурителните вноски", коментира пред "Сега" министърът.

В обсъжданите варианти има и добра новина - да се намали периодът за изчисляване на обезщетенията за майчинство, безработица и болест. Идеята е майчинските да се смятат върху осигурителния доход за 12 месеца назад, а не за 18, както сега. Обезщетението за безработица може да се смята върху дохода за 18 месеца, а не 24 като в момента.

По отношение на условията за пенсиониране догодина възрастта и стажът ще продължат да се увеличават с по 4 месеца годишно, дори да няма промени в Кодекса за социално осигуряване. При мъжете крайната цел е 65 г., а при жените - 64 г. В сега съществуващия график възрастта на жените растеше само до 63 г. На втория етап на реформата - след 2050 г., ще се мисли за увеличаване до 67 г. и за двата пола.

ОЩЕ ИДЕИ

Таванът на пенсиите може да се запази на 35% от максималния осигурителен доход и така догодина максималната пенсия да стане 910 лв., но има и идея да се увеличи процентът на 40. Това означава, че от 2015 г. най-високата пенсия ще мине 1000 лв. Има и трети вариант, според който таванът може да се вдигне на 2600 лв. и така само 125 пенсионери да бъдат ограничени от него. В момента по-ниски от реалното пенсии получават 44 хил. пенсионери.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.