iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предвиждат крадците на ток да лежат до живот

Предвиждат крадците на ток да лежат до живот 04_1459584831

Крадците на ток ще лежат до живот, ако причинят смърт, като управляващите предприемат поредна серия от мерки срещу кражбите на проводници и унищожаване на инфраструктурата, които са довели до смърт или са причинили тежки загуби за бизнеса и държавата, като в най-сериозните случаи посегателствата срещу енергийната, транспортната и телекомуникационната инфраструктура на страната ще се наказват с доживотен затвор, ако заради престъплението се е стигнало до смъртта на един или повече хора. Суровите мерки се съдържат в проект за промени в Наказателния кодекс, внесен от ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ. Като повод за промените депутатите сочат зачестилите случаи на подобни набези през последните години, довели до вреди за стотици милиони левове.

Най-тежки са санкциите, когато опитът за кражба на вода, ток, газ и течни горива отнема живота или осакатява невинни жертви. Ако деянието е довело до тежка или средна телесна повреда, наказанието е затвор от 5 до 15 г. А при смърт - от 10 до 20 г. или доживотен престой зад решетките. Освен това подобни престъпления вече ще се смятат за тероризъм, ако са извършени, за да всяват страх сред населението или се използват за заплаха и принуда. В тези случаи присъдите са от 5 до 15 г., при смърт - от 15 до 30 г. или до живот, вкл. без право на замяна.

От 1 до 10 г. ще се лежи за кражба на кабели, електропроводници, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, на електропреносната, електроразпределителната и топлопреносната мрежа. Както и за части от влакове, железопътни или пристанищни съоръжения и всякакви елементи от пътната инфраструктура - знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление и др.

До 10 г. зад решетките се предвижда за унищожаване или повреждане на части от техническата инфраструктура. Тук влиза какво ли не - мостове, тунели, подлези, надлези, трансформаторни постове, пречиствателни станции, хидромелиоративни съоръжения, инсталации за третиране на отпадъци.

Специално внимание се обръща на нелицензираното изкупуване, третиране и съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали. До този момент за това съдът даваше до 5 г., т.е. закононарушителят можеше да отърве затвора. Сега ще се лежи от 1 до 5 г. плюс глоба от 5000 до 30 000 лв. и лишаване от право да се упражнява професия или дейност.

За престъпление ще се смята и "умишленото обогатяване" чрез кражба на ток, парно, вода и газ след незаконно включване в мрежата за пренос и разпределение. За това депутатите предвиждат затвор до 3 г. и глоба до 5000 лв. Ако са причинени вреди в големи размери, санкцията ще е от 1 до 5 г. и до 10 000 лв., а при особено големи размери - от 3 до 8 г. лишаване от свобода и до 20 000 лв. И сега в НК има разпоредба срещу "неправомерно присъединяване" към мрежите, по която се предвиждат до 5 г. затвор и глоба до 15 000 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.