iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно

Преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно 07_1469162792

Колите, за които не е платен данък, ще бъдат връщани от сервизите, където се правят годишни технически прегледи, като по искане на Сдружението на общините в България преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно, съобщиха от Министерството на транспорта. От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както досега чрез представяне на документ от общината. Тази електронна проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата. За общините, където електронната система още не работи на 100%, ще се изисква представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък, който следва да бъде сканиран. Този документ ще се приема и в случаите когато общината не е подала данни за кои коли е платен данъка или има срив в системата. Други видове документи няма да бъдат приемани, гласи официалното съобщение.

От министерството посочват, че общините имат задължение след плащането на данъка за колата това да бъде отбелязано и в системата, като паралелно с това всяка община трябва да издава документ за платения данък със залепен стикер върху него.

В Наредбата за годишните технически прегледи, бяха направени промени още през септември 2014 г., които предвиждат проверката за платен данък върху превозното средство да става по електронен начин, чрез информационната система на техническите прегледи. За целта общините трябва да осигурят достъп до базите си с данни за платените данъци. В наредбата е посочено, че електронната проверка ще заработи ефективно само когато съответната община предостави технически съвместим с информационната система достъп до базата с данни за платен данък. Очакванията са, че с пълното заработване на системата ще се увеличи събираемостта на данъка върху превозните средства, коментират от министерството.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Февруари-2016

24-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com