iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През последните 4 години Перник се срива демографски все повече

През последните 4 години Перник се срива демографски все повече 11_1415948405

Има демографски срив в Перник през последните 4 години, сочи изследването „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика. Изследването проследява степента на развитие на 28-те области в България.

Някои от ключовите демографски показатели за област Перник се влошават бързо през последните години. След положителен механичен прираст в периода 2005–2007 г. тенденцията се обръща, като 2013 е четвъртата поредна година, в която са регистрирани отрицателни стойности. Коефициентът на естествен прираст на населението на област Перник също остава отрицателен, като стойността му от 2008 г. насам е два пъти по-висока от тази за страната.

Перник е съвсем близо да се нареди сред няколкото области, в които съотношението на населението на възраст над 65 години към това на възраст до 14 години е над две към едно. През 2013 г. коефициентът на демографско заместване, който показва съотношението между броя на лицата на възраст от 15 до 19 години и населението на възраст от 60 до 64 години, спада до 48,4%, което е четвъртата най-лоша стойност в страната.

Единственият демографски индикатор от включените в изследването, по отношение на който областта стои добре на фона на средните за страната стойности, е относителният дял на населението, което живее в градовете – 78,9% през 2013 г. при средна стойност от 73,0% за страната.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.