iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Приключи проектът „Да не изоставяме нито едно дете”

Вчера официално е приключил проекта „Да не изоставяме нито едно дете”. Чрез него се разкриват социални услуги в Перник. Вчера се е провелазаключителна пресконференция, на която са били обобщени резултатите.

На нея присъстваха кметът Иван Иванов, зам.кметът Адриан Симеонов, представители на социални, здравни и медицински служби и организации от Перник.

Кметът Иван Иванов напомни на участниците, че проектът се е осъществил с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Община Перник е бенефициент по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна помощ „Да не изоставяме нито едно дете” – компонент 2 „Разкриване на социални услуги в общността”.Основната цел на проекта беше постигането на трайна деинституционализация на децата от специализираните институции за деца на територията на община Перник, чрез разкриване и функциониране на комплекс от социални услуги в среда, близка до семейната.

Ръководителят на проекта Анита Сарафска поясни, че в резултат на успешното изпълнение на проекта за периода от първи април 2014 година в Центъра за настаняване от семеен тип 1 са настанени 13 деца и младежи, а в центъра за настаняване от семеен тип 2 - 7 деца. Децата и младежите от институции и от общността са успешно настанени в двете новосъздадени резидентски услуги и за тях е осигурена качествена и социална услуга от подготвени специалисти.

Децата и младежите с увреждания в ЦНСТ1 са успешно интегрирани в новата среда получават качествени услуги и грижи в среда, близка до семейната. В Центъра се прилагат стандартите на действащата нормативна уредба, като ги адаптира към индивидуалните нужда на децата и младежите. Децата и младежите са подкрепени от специалисти и по време на предоставяне на услугата. Специалистите приемат като своя лична каузаздравето и щастието на потребителите на услугата.

Децата и младежите в ЦНСТ 2 са успешно интегрирани в новата среда и получават качествени услуги, съобразно техните потребности. ЦНСТ 2 прилага на практика стандартите на действащата нормативна уредба, като ги адаптира към индивидуалните нужди на децата и младежите. Децата са подкрепениот специалисти и по време на предоставяне на услугата.

На пресконференцията беше отчетена организацията и управлението на проекта. Беше споменато, че за популяризирането на новооткритети услуги са проведени дни на отворените врати. По време на отворените врати на присъстващите представители на институции, граждани и медии е била дадена възможност да разгледат материалната база и да получат богата информация за деинституционализацията в България.

Проведена е и еко инициатива с участие на младежи от Дневния център за възрастни хора с увреждания и младежите с увреждания от съществуващото в Перник „Защитено жилище”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.