iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Принудително изваждат собственик на опасна къща в Перник

Принудително изваждат собственик на опасна къща в Перник 12_1418106323

Собственик на къща пред срутване на около 56-57 години е принудително изведен в Перник. Сградата на два етажа се намира на ул. „Софийско шосе” 35.

Собственикът категорично отказва да напусне доброволно опасния дом. Къщата е стара и грохнала, силно пострадала е от земетресението от 2012 г., неукрепена е и е разцепена на средата. Въпреки това, нищо не е в състояние да накара собственикът й да я напусне.

Това е причината общинската управа принудително да се опита да извади мъжа от рисковия дом, след издаване на специална кметска заповед за това. За нас е важно да спасим човешки живот, заявиха и кметът Иван Иванов, и екипът му. Ресорният зам.-кмет д-р Адриан Симеонов на място е посетил рисковата къща.

На заинатилия се собственик е предложено общинско жилище, но той не ще и да чуе за друг дом. По всичко личи, че мъжът живее в нищета. По фасадата на къщата има останки от мазилка, боята на вратата й е олющена и мръсна. Само по вехтите пердета на прозорците човек може да се досети, че вътре има живот. Иначе вратата е затворена с катинар.

Казусът с опасната къща се точи повече от година. Собственикът на сградата си имал адвокати, които го съветвали да не напуска дома си.

При подобни опасни сгради, Общината има сключен договор с фирма ДЛВ за събарянето им, тъй като застрашават живота и здравето на гражданите. В конкретния случай къщата се намира само на метри от „Софийско шосе”, което е една от най-натоварените улици в Перник. С възлагателно писмо фирма ДЛВ е натоварена да събори втория етаж, но оттам категорично отказват, тъй като на първия етаж живее човек. До 10 декември проблемът трябва да намери решение.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.