iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Притокът и разходът в язовир "Студена" са изравнени

Притокът и разходът в язовир "Студена" са изравнени 12_1418470997

От Община Казанлък съобщиха, че продължава да намалява обемът на язовир "Копринка", като притокът на вода в съоръжението е малко над 30 куб. метра в секунда, а разходът е 74 куб. метра в секунда, от които 62 куб. метра в секунда се изпускат в река Тунджа.

От 9.00 часа тази сутрин е започнало намаляване на изпускането на вода от язовира в Тунджа.

Десети ден над 50 къщи в Елхово остават наводнени. Нивото на река Тунджа продължава да поддържа огромни разливи. Близо 40 см над критичното е нивото на реката от началото на седмицата. И докато равнището й при Ямбол за два дни спадна с около 20 сантиметра, при Елхово е спаднало едва с 1 и в момента е 4 метра и 31 сантиметра.

Над 20 семейства още преди седмица се преместиха да живеят при свои роднини и оставиха наводнените си домове. Прогнозира се нивото на реката да спадне реално едва в края на следващата седмица и тогава да започне отводняване. Под вода остават няколко улици, които са затворени за движение. Пътят към село Трънково също е затворен и се използва обходен маршрут през село Коневец.
Водата в залетите села в Старозагорско не може да се оттегли заради високите подпочвени води. От Районната здравна инспекция предупредиха за възможна опасност от чревни инфекции. Водата в залятото от Тунджа село Нова Махала в Старозагорската община Николаево бавно се отдръпва, но пожарната все още не може да започне изпомпването й от дворовете и приземните етажи на къщите. Голяма част от евакуираните преди два дни жители на селото се завръщат по къщите си. Хората не очакват помощ от държавата:

Даржавата сега сме ние - семейството и съседите ни. Всеки се спасява сам.

В същото време комисар Стоян Колев заяви, че когато нивото на подпочвените води спадне още, пожарната и армията имат готовност да влязат в селото и да започнат отводнителни дейности.

Водоизточникът на Нова махала не е замърсен, въпреки това БЧК разнася бутилирана вода в селото.

В Гълъбово продължава профилактиката на електрическата подстанция. Екипи на EVN подсушават и почистват съоръженията. Очакванията са до няколко дни станцията да заработи.

Кметовете на засегнатите общини трябва да получат средства от междуведомствената комисия към МС за изграждане на разрушени диги край реките и за ремонт на компрометирана пътна инфраструктура. Предстои оценка на щетите на населението.

В Шумен водата е по-мътна от нормалното и от Регионалната здравна инспекция препоръчват водата от язовир "Тича" да не се ползва за пиене.

Изравнен е месечният приток и разход в язовир "Студена", съобщи БТА. За месец в питейния водоизточник на Перник са постъпили 3 млн. куб. метра вода, също толкова са изразходвани. Сега обемът на язовир "Студена" е над 19.5 млн. куб. метра при капацитет 25 млн. куб.метра. Контролираното му изпускане започна от края на октомври и ще продължи до намаляване на водното количество на 18 млн. куб. метра.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

27-Януари-2016

27-Януари-2015

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com