iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пробиха 4-метрова преспа между Вискяр и Расник

огромна преспа пресече пътя между Расник и Вискяр

С фадрома и снегорин пребориха 4-метрова преспа между селата Вискяр и Расник. Цяла нощ хора и техника са бориха с гиганската снежна стена на пътя, дълга около 500 метра съобщи шефът на областното „Пътно управление“ Румен Сачански. Шосето вече е освободено, но до следобед бе още затворено, за да се разшири и да е безопасно за колите. Въпреки предупредителния знак, много шофьори на инат рискуваха по още непочистеното напълно платно.

Виелицата изсипа тонове сняг върху пътя. В продължение на около 5 км преспите са били една след друга.

Най-голямата обаче се оказала висока 4 метра. След няколко опита да бъде преодоляна, работниците я атакували от едната страна с фадрома, а от другата с роторен снегорин. Можехме и по-бързо да се справим, но тичахме да отваряме платното към Вискяр, разказа пътният шеф. Кметът Росица Янакиева го помолила да освободи платното от снега, защото селото било откъснато, а местна жена оставала без животоподдържащи хапчета.

Хората все негодуват срещу зимната подръжка, искат чудеса в люта зима. Никой от нас не стои у дома на топло, всички сме по пътищата и се борим със стихиите, ядосва се Сачански. При виелица като тази преди няколко дни никаква техника не помага, категорични са отговорниците по зимното поддържане. Не можеш да изкараш огромния снегорин и фадромите и да ги пуснеш в нищото, където пътя не се знае къде е. Може да се преобърнат и счупят. Затова на Запад затварят пътя след спиране на снега, чистят го идеално и след това го отварят. При нас все бързаме. Слага се знак, че шосето е затворено, а шофьорите го заобикалят и  продължават, докато не зарият в преспа. После ги спасяваме, дърпаме им колите с влекачи, вместо да чистим. Някои пък направо зарязват колите си насред пътя и се спасяват пеша, а пък ние ги бутаме, за да освободим платното за снегорините, разказаха работниците.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.