iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Програмата за Деня на Перник

Програмата за Деня на Перник 10_1476808946

В навечерието сме на Деня на Перник, като 19 октомври ще бъде изпъстрен с разнообразни събития: концерти, изложби, спектакли, атракциони, ревюта. Празничният ден традиционно започва в 8 часа с тържествена Света литургия чест и памет на закрилника на града и на миньорите св. Иван Рилски.

В 11 часа от площада с името на светеца тръгва празничното дефиле с официалните лица, предвождано от духовия оркестър. 10 минути по-късно на площад „Кракра” празникът ще бъде официално открит с ритуалното издигане на националния флаг.

Следва слово на кмета на община Перник д-р Вяра Церовска. Тя ще връчи традиционните награди „Перник 2016” за принос в областта на здравеопазването, социалните дейности, образованието, културата, медиите и бизнеса. Тържествено ще бъдат връчени символите на града на новите почетни граждани – балетният хореограф Ваня Рошкова и оперният певец Владимир Стоянов.

„Честит празник” е името на концерта, с който фолклорният ансамбъл „Граово” ще поздрави перничани. През целия ден ще има изключително интересни и любопитни изложби, концерти, програма за деца, атракциони, ревюта.

Тази година се навършват 1000 години от втората обсада на крепостта в Перник. През 1016 г. войводата Кракра и войните му се изправят срещу цяла империя и героично отстояват твърдината. В битката за Първото българско царство пернишкият болярин остава непобедим.

С историческото събитие е свързана и една от големите изненади, с която община Перник ще зарадва присъстващите. Това е реализираният проект по заснемането на 360° видео -разходка из Средновековната крепост и из Подземния минен музей. За първи път посетителите ще имат възможност да направят виртуален тур на двата исторически обекта. Пресъздаването на старинни сгради и местности чрез виртуална реалност е сравнително нова практика с информативна цел, която предлага интересен исторически поглед върху града във вида, в който е бил при изграждането му и позволява подробно запознаване с историята на съответния заснет обект.

Освен представянето на новия виртуален проект, през целия ден посетителите ще могат да се радват на още много събития в града.

В 17 часа на централния градски площад започва спектакъла на прабългарската школа „Богатур”.

От 19 часа започва концертът „Легендите“. Накрая като достоен завършек на празничния ден, небето над Перник ще бъде осветено от илюминации и фойерверки.

Целият ден, от 10 до 18 ч. пред Регионалния исторически музей перничани и гостите на града ще могат да разгледат мобилната изложба „Мини Перник на 125 години”.

Празникът ще приключи със зрелищна шестминутна заря на етажи. Ветрилообразни ефекти ще огреят небето над Перник.

През деня ще бъде разпространяван специален брой на безплатния общински вестник „Перник“. Всички негови страници са посветени на историята на града. В отделни статии се разказва от къде произлиза името на селището и как 13 години през 20 в. градът се е казвал Димитрово. Публикуван е пълен списък на почетните граждани на Перник. За първи път перничани ще видят и списък на кметовете на града от 1868 г. до днес.

Забавната страница е посветена на историята на Барон Кракра – самозван потомък на войводата Кракра от миналото, самообявил се за барон и снабдил се с нотариален акт за Пернишката крепост.

Припомнена е и историята как селището станало град след като министрите от Правителството получили като подарък пернишки въглища.

Вижте цялата програма за Деня на Перник – 19 октомври:

19 октомври ДЕН НА ГРАД ПЕРНИК

8,00 ч. – Храм „Св. Иван Рилски” Света литургия в чест и памет на Св. Иван Рилски

10,00 ч. – 18,00 ч. – пред Регионален исторически музей „Мини Перник на 125 години“ – мобилна изложба

Мобилната изложба в снимки разкрива истината за миньорския труд, който води началото си от Перник. Тази година се навършват 125 години от създаването на „Мини-Перник“. Сред богатия снимков материал изскачат много любопитни факти. Запечатани са първите държавни мъже, които влизат в управата на мините, както и първият инженерен състав от белгийци, немци и австрийци. Как изглежда конструираният самолет “Миньор“, за което Мината дарява един милион златни лева?! Архивните снимки ще върнат спомените към празника на миньорите, който се е чествал два дни, а работниците са имали специални бели униформи. Любопитен факт е и какво е включвало порционното меню на един миньор. В изложбата са включени снимки на построения басейн, минния оркестър и др.

11,00 ч. – пл. “Св. Иван Рилски“ – пл. „Кракра” Празнично дефиле

11,10 ч. – пл. “Кракра” Официално откриване на празника

Ритуал за издигане на националния флаг
Празнично слово на Кмета на община Перник
Връчване на наградите „Перник” 2016 за принос в областта на здравеопазването, социалните дейности, образованието, културата, медиите и бизнеса
“Честит празник” – концерт на Фолклорен ансамбъл “Граово“

12,00 ч. – Естрада в Градския парк – програма за деца

12,30 ч. – Галерия “Любен Гайдаров” – Зонална изложба „Струма“ – откриване

Перник е домакин за четвърти път на тази изложба, превърнала се в традиция. 98 художници представят над 200 колоритни творби, богати на техника, теми и багри. Тази мащабна изложба дава възможност и изява на творци от градовете по поречието на Струма и е оорганизирана с общите усилия на общинските ръководства на Перник, Кюстендил и Благоевград.

14.00 ч. – В парковата зона на площад „ Св. Иван Рилски“ – Откриване на пластика „ Сурвакарска маска“

Маската е висока 3,30 м и широка 1,10 м. Изработена е от топола и е подарък за общината за Деня на града от нейния автор Евгени Димов. Дървото е специално обработено, за да не се поврежда от климатичните условия. Това е поредната скулптура, която спецполицаят от службата за борба с масовите безредици подарява на перничани. Негови творби красят градския парк в Перник и крепостта “Кракра“.

15,00 ч. – пл. „Кракра“ „Талантите на Перник“ – младежка сцена

На сцената ще се изявят талантите от модерен балет “Ди Денс“-„Миньони“; танцова школа „ Sitara dans“ – изпълнение на Калина Стефанова; танцова формация “Екстрийм шоу“ и хип-хоп формация“Da Clique“.

16,00 ч.- Регионален исторически музей «Българските земи в старите географски карти и атласи» – изложба от колекцията на д-р Симеон Симов – Германия

Ще бъдат показани карти, атласи, гравюри и книги, събирани няколко десетилетия от българския емигрант д-р Симеон Симов. Той е подарил ценните документи на Държавна агенция “Архиви“ при Министерски съвет, с чието съдействие те ще бъдат изложени в Перник. Колекцията включва материали, които се отнасят за времето от началото на IV до първите десетилетия на XX в. Най-старата книга в колекцията е слова на Йоан Златоуст на латински език от 1525 г. Особено място има малко известната История на България от 1771 г., написана от Йоан Стритер въз основа на византийски автори.

Д-р Симов е родом от Перник. Завършил е медицина в София, по специалност е гинеколог. Живее в Италия и дълги години е бил в Германия. Повече от 40 години събира данни за българските земи. Събрал е близо 900 карти. Атласите са творби на прочути картографи, издатели и гравьори, свързани с огромни качествени промени в областта на картографията.

17,00 ч. – пл.. “Кракра” – Спектакъл на Прабългарска школа „Багатур“

Битката на Кракра Пернишки ще пресъздадат 12 души от Прабългарската школа“ Багатур“. За първи път акцент в спектакъла ще бъдат военни действия от Средновековието. Участниците ще покажат символична битка между две подразделения войски. Бойните умения са със средновековни оръжия – лък, прав меч, фехтовка с меч и щит. Актьорите са облечени в типичните шлемове и плетени ризници. Момичета ще представят три вида танци – за победа преди битката , за смъртта и за жените-войни, които показват умения в битки. След като приключи спектакълът, публиката ще има възможност да се докосне до военните оръжия и да се снима с участниците.

17,30 ч. – Подземен минен музей – „ Багри от Пернишко“ – ревю на традиционни носии и накити

На 19 октомври ще надникнем в раклите на бабите от Брезник, Кладница, Земен, Бела вода, Батановци, Долна Секирна и Мещица, Дивля, Боснек, които вадят уникалните си ръчно направени одежди. С помощта на читалищата в Пернишко ще надникнем в спомените на хората от региона за модата и начина, по който са се обличали в миналото. На 600 метра под земята ще дефилират професионални модели и красиви перничанки от танцовите фолклорни ансамбли в града.
Носиите ще бъдат комбинирани с уникални бижута и накити от края на XIX в и началото на XX век – пафти, пендари, гривни и нагръдници, извадени от богатата експозиция на Регионалния исторически музей-Перник. Събитието ще ни върне назад във времето, за да се насладим не само на красотата на жените от Пернишко, но и на кулинарните им умения да месят и посрещат гости си с вкусни месеници, рахат лукум и граовска ракия.

18,00 ч.- пл. „Кракра“- “Пернишки гласове” – концертна програма

19,00 ч. – пл. “Кракра”- „Легендите” – празничен концерт.

Точно в 19.00 часа любимите на редица поколения изпълнители ще се качат на сцената на пл. Кракра. Константин Цеков (ФСБ),Стенли, Димитър Кърнев (D2) ще бъдат сред легендите, които ще се раздадат на максимум за перничани. Те ще изпълнят хитови парчета като „Пак ще се срещнем..“ (след десет години),“Ледено момиче“,“Бъди какъвто си “. Специален гост ще бъде и обичаната Тони Димитрова . Концертите на“Легендите“ в другите градове показват, че публиката не ги е забравила и заедно с тях пее до финала на участията им.

Фойерверки

9,00 – 21,00 ч. – Централна градска част “На празник, като на празник” – търговска част и атракциони

10,00 – 18,00 ч.- Регионален исторически музей, Средновековна крепост, Художествени галерии Ден на отворените врати

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.