iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват кравето мляко у нас

Проверяват кравето мляко у нас 02_1456131660

Българската агенция за безопасност на храните започва от днес да сформира екипи, които до 10 дни ще започнат проверки на 1200 големи наши ферми с над 50 крави, като инспекцията се прави по настояване на Европейската комисия, която иска конкретни данни за качеството на българското сурово краве мляко. Суровината, което покрива нормите, ще може да се продава на пазара на ЕС. Количествата, които са извън нормите, ще могат да се продават, но само под формата на дълго зряло (поне 60 дни) сирене и кашкавал. Смята се, че за толкова дълъг период бактериите се самоунищожават, съобщиха вчера пред „Труд” от ведомството на Дамян Илиев.

Оказва се, че ветеринарите ще проверяват оборите с таблети. Чрез устройствата ще се попълва въпросник, чрез който да стане ясно дали оборите отговарят по сграден фонд на хигиенните норми на Брюксел. Също така ще се регистрират GPS координатите на фермата, ще се правят и снимки. Всички тези данни ще влизат в единната ветеринарна система на страната ВетИс.

Отделно от самото краве мляко ще се вземат проби, които ще бъдат изследвани в двете държавни лаборатории - в София и Хасково. Оказва се, че Брюксел изисква в рамките на 3 месеца всеки месец да се взема проба от съответната ферма. Така ще се види дали млякото на това стопанство поддържа постоянно добро качество. Превозването на пробите до лабораториите ще се прави от Агенцията по храните, за да няма съмнения за фалшификации.

След първото полугодие на тази година ще започнат проверки и в стопанствата от 10 до 49 крави, които се водят „семейни стопанства”, а най-дребните - от 1 до 9 крави, ще бъдат инспектирани през 2017 г.

Ще бъде създаден и комитет за наблюдение на прилагането на работния план за проверка на млякото. В него ще влязат заместник-министър на земеделието, представители на дирекция „Животновъдство” и на агенцията по храните. С проверките на фермерското мляко ще се актуализира и статистиката за отглежданите крави в страната.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.