iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат тролеите на 1 септември

Пускат тролеите на 1 септември 07_1437665351

В навечерието на изборите тролеи ще има. Това обяви на пресконференция председателят на ОбС Милан Миланов. Идеята е мотрисите да започнат да се движат от 1 септември 2015 г. по най-натоварената линия Перник-Изток-Църква и обратно.

Старите ни тролеи няма да бъдат пускани в движение. Предвижда се да бъдат взети старите мотриси на София, които бяха заменени с нови и които са далеч по-добри от нашите.

Общинският съвет в Перник пак започва да нищи сагата с тролеите и интегрирания градски транспорт. Това е и акцентът на утрешната редовна сесия, която е с умопомрачителен дневен ред от 45 точки.

На сесията съветниците трябва да вземат решение по закриване на фалиралото общинско търговско дружество „Тролейбусен транспорт” и създаване на общинско предприятие „Транспорт”. Ще бъде приет и правилник за дейността му. Според кмета това е единственият начин за спасение на екотранспорта и единственото решение на проблемите на градския транспорт. Общината ще носи на 100% отговорност за новото предприятие, което ще бъде регулатор на транспорта и ще положи началото на интегрирания градски транспорт в Перник, се казва в кметската докладна. Следващата стъпка е утвърждаване на нова общинска транспортна схема.

Няма политическа сила, която да е против създаването на новото общинско предприятие, твърди Милан Миланов. Идеята е то да бъде с по-големи перспективи, затова е променено и името му, обясни той и допълни, че най-важното е перничани да пътуват в мотриси, отговарящи на по-високи стандарти. На работниците и служителите от сегашния „Тролейбусен транспорт” ще бъдат осигурени работни места в новосъздаденото общинско предприятие.

Ще се мисли детайлно и по предложението за публично частно партньорство на чешката фирма “Maj trans”. Кметът с делегация ще пътува за Чехия, за видят на място как стоят нещата и какво точно предлагат чехите.

За 3-ти път кметът Иван Иванов внася проекта за интегриран градски транспорт. По него има много въпроси и те няма да му бъдат спестени, коментира Милан Миланов. 17-те милиона, за които се говореше в началото за интегрирания градски транспорт, станаха 5 млн., припомни той. Надеждите са новото общинско предприятие „Транспорт” да участва по други оперативни програми, които да дадат финансова възможност за закупуване на нови мотриси.

15 от точките в дневния ред на сесията са свързани с продажба, отдаване под наем или безвъзмездно отдаване на общинска собственост. Това поставя много въпроси в края на мандата, заяви Миланов, според когото подобна практика точно сега е ненужна.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.