iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Раздвижиха се свлачища в пернишки села

Раздвижиха се свлачища в пернишки села 02_1455174975

Снеготопенето масово раздвижи свлачища в пернишки села. Това сигнализират кметове. Управниците настояват за спешни мерки, които да озаптят тръгналите земни маси. Предстои среща с Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, на която ще стане ясно кои рискови обекти в община Перник ще бъдат финансирани, каза кметът Вяра Церовска.

Години наред свлачище създава проблеми в Рударци. Земна маса се свлича от гробищния парк и препречва пътя към Кладница. Наскоро са се свлекли две дървета. Сега са тръгнали и други. Районът е опасен, алармира кметът Богдан Богданов, който иска решение на проблема и предложи на рисковото място да бъде издигната подпорна стена, която да спре свличащата се земя.

Проблемът обаче е, че пътят между Рударци и Кладница е републикански и е в ангажиментите на Областното пътно управление /ОПУ/. Според кмета Богданов оттам нищо не правят. Ако има паднала земя я почистват и толкова. До следващия път.

От общинската управа обещаха, че ще направят среща с шефа на ОПУ и с ръководството на природен парк “Витоша”, за да се търси решение на проблема.

Свлачище е тръгнало в Драгичево на 30 см от къщите.

В Дивотино в посока стопанството също се е активирало свлачище, което е задръстило реката. То се намира в района, който пострада най-много от земетресението през 2012 г. Освен снеготопенето, вероятна причина за тръгналите земни маси са и подпочвени води.

Пострадал е и участък по пътя към Витановци, където също се е активирало свлачище.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.