iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Референдумът за задължителното гласуване става задължителен

Референдумът за задължителното гласуване става задължителен 04_1460094446

Провеждането на национален референдум по подписката на "Шоуто на Слави" става задължително. Това стана след като вчера ГРАО докладва за наличие на повече от 400 000 валидни подписа в изпратените документи. От всички 672 488 "записа", внесени от предаването, валидни са 572 650. Грешки са открити в 99 838. Най-често е сбъркано ЕГН - такива са 71 719, сгрешени постоянни адреси са намерени при 8103 души, а хората с неточни и непълни имена са 8469. От ГРАО съобщиха, че вече е съставен протокол с резултатите от проверката, който е изпратен на председателя на парламента.

Според Закона за референдумите след проверката на ГРАО Народното събрание е длъжно да приеме решение за провеждането на национален референдум, когато това е поискано от "инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права". Законът предвижда ограничения само в случаите, когато предложените въпроси са от компетентността на Велико народно събрание.

На 8 февруари Слави Трифонов и екипът му внесоха 673 481 имена в парламента. След първоначална проверка за съответствие техният брой бе намален с около 1000, а останалите отидоха в ГРАО. Пак според сега действащия закон в година с друг вид избори допитването трябва да се провежда на една дата с тях. От ГЕРБ обаче вече няколко пъти декларираха, че възнамеряват да променят този параграф, за да насрочат референдума за по-ранна дата през лятото или най-късно в началото на есента. Намерението бе обяснено с това, че е по-добре гражданите да кажат какво мислят за задължителното гласуване. Това е и един от въпросите на "Шоуто на Слави". Подозренията обаче са, че така управляващите се надяват да намалят интереса към допитването. Останалите 5 въпроса на шоуто са за намаляване броя на депутатите наполовина, мажоритарният им избор, намаляване на субсидията на партиите, дистанционен вот, пряк избор на шефовете на областни дирекции на МВР и на началниците на РПУ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.