iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Реките може да прелеят

Реките може да прелеят 02_1424704839

Минаха праговете нивата на наблюдаваните реки в Западнобеломорския басейн. В останалата част от страната те са над праговете за високи води, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Заради прогнозираните валежи през следващите дни се очаква повишаване на нивата на реките Лом, Огоста, Скът, Янтра, Провадийска, Луда Камчия, Двойница, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Тунджа, Марица, Арда, Елховска, Черна, Маданска, Върбица, Крумовица, Места, Струма и притоците й. Възможно е река Тунджа при Елхово да прелее, заради което е обявен оранжев код от системата за ранно предупреждение.

Междувременно стана ясно, че дерето на ромската махала „Максуда" във Варна е потенциално опасно и при проливен дъжд в района може да се стигне до сериозно наводнение.

"Ако дерето на „Максуда" се окаже замърсено и затлачено, водата може да залее постройките на крайезерния път и жп линиите между ромската махала и езерото", заяви пред Дарик Людмил Икономов.

Още през 2010 г. той е предупредил, че Варна не е защитена от големи наводнения, въпреки че е разположена на възвишение.

Същата година екипи от Висшето военноморско училище изследваха деретата в общината, като бяха описани общо 24. Засипването на дерета със строителни материали е друг проблем, на който трябва да се обърне внимание, предупреди Икономов.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.