iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Решението за тролеите в Перник беше взето с мъка

Решението за тролеите в Перник беше взето с мъка 07_1437716681

С доста мъки и след кипящ дебат общинските съветници в Перник гласуваха за създаването на ново общинско предприятие „Градски транспорт”, след като уж всички бяха категорично за спасяването на тролейбусите, уж никой нямаше против и изведнъж работите зациклиха и температурата в заседателната зала скочи далеч над външните 35 градуса.

Кръвта на някои от съветниците кипна, нервите им взеха връх, някои от тях крещяха на микрофона и дебатът в заседателната зала се превърна в люта махленска кавга, само дето и клетви не се чуха. Сякаш всички говореха на различни езици, всеки държеше на своето и разумните доводи се губеха някъде между тоновете словесна плява, която хвърчеше наоколо. Трябваше да бъде дадена почивка, за да се тушират бесовете, обзели съветниците.

Ябълката на раздора този път търкулна председателят на ОбС Милан Миланов, който обяви, че в правомощията на ОбС е да избере новия директор на общинското предприятие /ОП/, а кметът да го назначи. Той поиска в правилника на ОП да бъде дописано, че в провеждането на конкурса за избор на шеф ще участват общински съветници и хора от общинската администрация. В подкрепа на думите си Миланов цитира чл. 55 от Закона за общинската собственост, според който директорите на общински предприятия се назначават от кмета, но по ред, определен от ОбС.

В отговор на това кметът Иван Иванов обяви, че Общинският съвет иска да изземе част от функциите му.

Тук вече с устрем и плам скочи Пламен Борисов от ГЕРБ, който ненапразно предупреди Миланов да не го прекъсва, че ще стане страшно. /В същото време убеждаваше колко миролюбив човек е и какъв пацифист е./ „Не си спомням в ОбС да сме избирали шефовете на „Флор” и на „Спортни имоти”, припомни старата практика той и обвини Миланов, че прокарва поредната доза предизборна реторика. Главата на ОбС не му остана длъжен, мотивирайки се, че законът е дал възможност и право на съветниците. Не ни трябват поредните политически назначения, на които после да им сърбаме попарата, изстреля той към ГЕРБ, като заподозря, че колегите му отдясно вече имат готова кандидатура за шеф на новото предприятие.

Миланов бе наречен „г-н лейбърист”, обвинен бе в популизъм, във водене на предизборна агитация и че цели да бламира отговорността на кмета.

Отговорността за транспорта в един град е на кмета, натъртено викаше на микрофона синдикалистът Любомир Жотев. В напълно махленски стил се провикна и Румен Танев в едно от редките си изказвания в зала.

„Защо го правите толкова сложно, бе?!”, бе ред на кмета да недоумява. – Целата работа е, че аз ви предложих 2 точки. Приемете ги или ги отхвърлете, за да се случи случката”, опита се да въведе ред Иван Иванов.

Да, ама не. Страстите клокочеха, тонът се изостри и повиши, което стана повод Ралица Андреева от БСП спокойно да констатира, че крещенето не прави колегите й по-убедителни.

Изведнъж Иван Иванов направи изненадващ маньовър, заявявайки, че оттегля докладната си за създаване на общинско предприятие. Когато решите, че кметът може да поеме отговорност на 100% за него, тогава ще гласуваме, каза той.

Това му намерение тутакси бе окачествено от Ралица Андреева като груб и манипулативен подход. „Всеки опит да ударите по масата и да кажете или е мойто, или няма да има ОП, е детинско поведение”, обобщи тя. По време на нейното изказване Милан Миланов току подхвърляше „Диктат! Диктат!”.

Наложи се да бъде дадена почивка, за да бъде взето разумно решение. Така и стана и се изпълни поговорката „И вълкът сит, и агнето цяло”.

Милан Миланов обяви, че неправилно е бил разбран. Създаването на общинското предприятие бе гласувано с единодушно съгласие. ОбС реши, че ще изработи наредба за начина на определяне на шефовете на общинските предприятия оттук нататък.

Предвижда се ОП „Градски транспорт” да заработи от 1 септември 2015 г. За четирите месеца до края на годината бюджетът му ще бъде в размер на 454 265 лв. Една част от тях ще бъде набавена от собствени приходи, а друга, т.е. близо 200 000 лв. ще бъдат извадени от резерва. Щатният състав ще бъде от 93 човека. Седалището на новото предприятие е на адреса на Общината, на пл. „Св. Иван Рилски” 1А.
Работниците от "Тролейбусен транспорт" дойдоха да чуят каква ще бъде съдбата им

Работниците от “Тролейбусен транспорт” дойдоха да чуят каква ще бъде съдбата им

Без отговор останаха въпросите на Наташа Ангелова от КНСБ, която представляваше работниците от търговското дружество „Тролейбусен транспорт”. Кога и как ще бъдат изплатени заплатите на хората в общ размер от 112 762 лв., попита тя, подчертавайки, че 4 месеца те стоят без пари. И още: какво ще стане с общинското търговско дружество, на което ОбС подължава да бъде принципал. Има хора, на които година и половина са им удържани пари по дела от съдия-изпълнители. Сега тези пари ги няма и на работниците пак им искат парите. Страшни работи са ставали в „Тролейбусен транспорт”, обяви Ангелова, като не забрави да пусне стрелата, че колективната отговорност е най-голямата колективна безотговорност.

Отговор на тези въпроси работниците от тролейбусното дружество, които бяха дошли на сесията, не получиха.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.