iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ревнивците ще отиват на съд

Ревнивците ще отиват на съд 12_1418301933

Неправителствени организации поискаха съд за ревнивците, които тероризират половинките си, като ги следят и подслушват.

Инкриминализирането на всички форми на следенето е мярка, която цели защита от психически тормоз у дома. Това означава, че съпругът, който следи ежедневните дейности, телефонните разговори или имейлите на половинката си, може да бъде изправен пред Темида, в случай, че жената подаде жалба в полицията, обосноваха се от сдружение „Алианс за защита от насилие”.

От там предлагат още промени в НК, според които изнасилването при брак също трябва да се определи като престъпление. Според сега действащото законодателство за изнасилване се предвижда затвор между 2 години и 8 години, независимо от взаимоотношенията между насилника и жертвата. От сдружението настояват при сключен брак това престъпление да се наказва със затвор между 3 и 12 години.

По данни на алианса всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома. 70% от малтретираните жени обаче не посещавали лекар въпреки нараняванията си. „Между 4% и 10% от жертвите на домашно насилие търсят правосъдие”, твърдят от сдружението.

Съгласно закона за защита от домашно насилие жертвата може да поиска закрила само след подаване на молба до МВР. Реално обаче, за да получи закрила, жертвата трябва да има свидетели, които да докажат, че в действителност е имало насилие в семейството, обясняват юристи. „Това принуждава жените да звънят на приятелки, на които са споделяли, че в еди кой си ден са били бити от мъжа си”, твърди адвокат Милена Миткова. От началото на годината 4000 жени и деца са потърсили помощ от неправителствени организации, които помагат на жертвите. 1000 от тях са били настанени в кризисни центрове, където да останат за период от 6 месеца.

Мъже рядко търсят помощ

Тези, които го правят, са предимно възрастни хора, станали жертви на порасналите си деца заради имоти или пари”, обясни Диана Видева от „Алианс за защита от насилие”. За пореден път от сдружението призоваха България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие.

Това е документът, гарантиращ, че държавите ще заделят средства в подкрепа на жертвите на домашен терор. Сега България заделя пари за помощ на пострадалите по линия на МП. За тази година сумата е била 500 000 лв., но за следващата са предвидени с 50 000 лв. по-малко. „Ще настояване тези средства да не се намаляват и да са поне колкото тази година”, заяви управителят на фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.