iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Рок-фенове се изключиха от мрежата за Часът на Земята - видео

С акустичен концерт на свещи в Перник, набиращата все по-голяма популярност група „Тролите” отбеляза "Часът на земята". Култовият клуб „MAZE” се пръскаше по шевовете, докато в сумрака звучаха акустични версии на хитовете им (Surviving, Never Cross the Line, A song for us, Going to the disco, Drummers in the sky, Listen to the guitars, Goodbye my friend), както и най-новите парчета Deeper Me, Dancing on the street, We are getting operational.

Сред публиката имаше посетители от цялата страна – писатели, музиканти, политици, собственици на медии, представители на бизнеса – все фенове на нашумялата банда, на които отдавна е ясно че "грозните митични създания от Скандинавия" правят красива музика в България. Проявата е съвместно с Община Перник.

Според критиката "концертът на „Тролите” беше с подчертано еко-излъчване, със заряд, който вдъхновява и те тласка към съвършенство. Това е музика, която поражда жажда - за чистота в отношенията между хората, в света, която те променят, създава в теб една нова вселена, каквото е способно да направи само истинското изкуство". Според приятелите им "Сашо, Иван, Юли и Митко вече не са момчетата от махалата" - те са стигнали доста далеч и музиката им вече е способна да завладява и световните сцени, вярват тези, които са чули първите им парчета.

„Часът на земята е кратък отрязък от време, в който искахме да притихнем за секунда на фона на приглушената светлина, да спрем тока, да се изключим от мрежата”, споделят младите музиканти, които са съпричастни към каузата за опазването на околната среда.  


Двадесет и шест български града участваха в гасенето на светлините в “Часът на Земята“ на 26 март, събота, от 20.30 до 21.30 часа. В столицата “на свещи“ на различни места свириха Калин Вельов”, групата D2 , “Ajabez” и “Дърти пърчис”. В “Чай във фабриката“ забиха джаз формацията на пианиста Антони Дончев, който е диригент на Българските радио и телевизия, Марина Господинова (вокал) и Венцислав Благоев (тромпет) със специалното участие на поетесата Мария Дончева.

Калин Вельов, D2, Елица Тодорова, Поли Генова и Big Sha записаха и клип, с който подкрепиха акцията на музикалните сайтове Аvtora.com и Мusicspace.bg, призоваваща българите да подкрепят “Часът на Земята” като изключат компютрите си на 26 март в уречения час. Двата сайта също спряха сървърите си за този един час, за да заявят своята съпричастност към каузата.

Сред подкрепилите инициативата български градове са Перник, София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Видин, Враца, Перник, Добрич, Разград, Силистра, Кърджали, Горна Оряховица, Асеновград, Своге, Белоградчик, Трявна, Балчик, Белене, Две могили, Лом, Севлиево и Сандански. Те ще угасиха фасадното осветление на известни сгради, площади или забележителности, за да покажат съпричастност към идеята. Уличното осветление обаче остане включено от съображения за сигурност.

България се включва за трети път официално в “Часът на Земята”.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.