iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С над 15% скача парното от 1 юли. Топлата вода пък с близо 19%

С над 15% скача парното от 1 юли. Топлата вода пък с близо 19%

От 1 юли ръководството на „Топлофикация“ Перник готви значително покачване на цените на парното и топлата вода. Вместо 82.35 лв./МВтч, както е в момента, еднокомпонентната цена на топлинната енергия с топлоносител водна пара ще премине на 97.43 лв. МВтч (без ДДС). Еднокомпонентната цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода пък се предвижда да стигне до 85.94 лв./МВтч при 75 лв./МВтч в момента.

Намеренията за определяне на нови цени на топлинната енергия се налагат във връзка с разпоредбата на Националния регулатор. Новите стойности ще влязат в сила, след утвърждаване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ако регулаторът одобри предлаганите цени за парното, то за битовите консуматори, които го получават  с топлоносител  гореща вода, увеличението е от 12,7 %. При топлоносител пара скокът ще е от 18,3%.  Това е тесла за абонатите и още от сега много жилищни кооперации се готвят да се откажат от  отопление за следващата зимата.

„Топлофикация“ е собственост на  фирми, приближени до Христо Ковачки, единственият работещ парогенератор е на пети котел, който гори въглища. Резервният котел- трети е на газ, но той се включва единствено при авария на пети котел. Въглищата пък идват от Мини открит въгледобив, които също са на Христо Ковачки. Кое налага увеличението на цените, засега не е ясно.

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.