iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Само катаджии с бели фуражки ще спират шофьорите

Само катаджии с бели фуражки ще спират шофьорите 11_1416988704

Вече само катаджии ще могат да ни спират за нарушения по Закона за движение по пътищата, а всичките им действия ще бъдат заснемани с видеокамери.

Служителите на „Охранителна полиция” вече няма да вдигат „стоппалка” на водачи за висока скорост или преминаване на червен светофар. Това са част от мерките за борба с корупцията в КАТ, огласени от вътрешния министър Веселин Вучков. „Пътните полицаи са ясно различими - униформата им е с широки светлоотразителни кантове и надпис „Пътна полиция”. Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”.

Всички пътни полицаи ще имат обозначителен бадж със снимка, име, фамилия и идентификационен номер”, обясни Вучков. Контролът на скоростта ще е само с технически средства. Ще се използват стационарните камери, които са 25 в страната. В действие ще влязат и 148-те мобилни камери. При засичане на нарушение с тях обаче шофьорът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован да получи акта си в съответното РУП. За всяко спиране на автомобил катаджията ще трябва да информира в дежурния център.

Системите за видеонаблюдение в градовете ще се използват за лов на нарушители, които минават на червено или не дават предимство на пешеходци. За други проверки ще се използва само т. нар. широкообхватен контрол. Той ще се заснема и ще се прилага от повече от два екипа на КАТ на места, които предварително ще бъдат оповестени.

Отделно ще се използват пари от гаранционен фонд за оборудване на видеокамери във всички 450 патрула на КАТ. До средата на декември в 2500 полицейски автомобила ще се поставят джипиеси и във всеки момент ще се знае къде се намират.

Министър Веселин Вучков: Корупция има не само в КАТ

„Едва ли е тайна, че има корупция не само в пътната полиция. И не бива да се правим на изненадани, когато внезапно се появи видеоклип, който има 680 000 споделяния. През последните 2-3 години корупцията сред пътните полицаи се увеличи драстично”, каза Веселин Вучков. Приоритет на МВР е в най-скоро време парламентът да гласува поправки, които разрешават издаването на електронен фиш по снимки от мобилни камери. Така щял да се реши на 80% проблемът с корупцията сред пътните полицаи. Министърът призова гражданите да подават сигнали за нарушения на катаджии на тел. 02/982-22-22.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.