iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Събират автомобили от тревата

Събират автомобили от тревата 11_1415705860

Паякът в София е събрал 1270 автомобила от тревата. Нагли шофьори паркират всеки ден колите си в градинки, паркове и детски площадки, показва справка на Столичния инспекторат.

Всеки ден инспекторите обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките. Отделно служителите разполагат и с един паяк, който да въдворява ред в парковете, като на ден той успява да захапе едва по 9 коли.

За вдигане на автомобили от зелени площи и детски площадки се работи и по сигнали на граждани, подадени на горещия телефон 02/9875555

Все повече хора сигнализират за нарушители, които са паркирали колите си върху тротоарите така, че майките с колички не могат да минат и са принудени да се разхождат по улиците, разказаха от общината. Столичани ставали все по-непримирими към паркираните коли в детските площадки, дори ако возилата са оставени върху асфалтиран участък, а не в тревата.

Преди седмици инспекторите проведоха акция в жк „Яворов”, където между блоковете 8, 10, 17 и 20 шофьорите често оставяли колите в градинката и пречели на децата да играят. След засилени проверки на инспекторите от район „Средец” са констатирани и глобени над 30 нарушители, паркирали неправилно.

В момента глобата за паркиране в зелена площ, паркове и градини е от 100 до 500 лв., докато

санкцията с фиш е от 20 до 50 лева

Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специалния стикер, който му дава това право, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева.

Общината има идея да въведе и електронни фишове за наглите шофьори, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища. Снимките ще се правят от служители на Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили, и после ще се изпращат на собствениците. Идеята е „честитките” с фишове да заменят репатрирането с паяците, които шетат извън платените зони в града. Така столичани, вместо да се бъркат с 60 лв. за паяк, ще плащат глоба по фиш от 20 лв. до 50 лв. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас, Русе. До крайната мярка се стигнало, след като служители на КАТ обяснили в комисията по транспорт, че на територията на София паркират около 300 000 нарушители на ден.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.