iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Събрани са 1 500 подписа за референдума в Радомир

Събрани са 1 500 подписа за референдума в Радомир

Местен референдум подготвят жителите на община Радомир. На него ще се определи как да се развива икономиката в региона.

Доброволци вече са събрали над 1500 подписа в подкрепа на идеята. За да се състои общественото допитване, обаче, в подписката трябва да се включат 4000 души, а за да бъде признат референдумът – 9000. Подписи за провеждането на обществено допитване се събират на близо 100 пункта в 32 населени места в общината.

Основната цел на референдума е да определи дали общината да бъде добивно-преработвателен регион или да не допуска унищожаването на природата, като се развива предимно в земеделието, туризма и леката промишленост. “Важно е за един производител, който ще направи инвестиции, да знае, че неговото производство ще бъде дългосрочно гарантирано и няма да бъде замърсено утре от друг тип производство”, заяви Асен Велев, председател на инициативния комитет, цитиран от БНТ 2.

Община Радомир подкрепя идеята за местен референдум. Производствата, които бяха – тежките производства, преработвателните – нямат пазар, не се реализират, но леката промишленост е в подем в града. Заводи, които осигуряват резервни части, които работят в тясна връзка с поръчките на европейски компании”, каза Пламен Алексиев, кмет на община Радомир. Някои жители на Радомир искат да се запази природата в района. “Природата да ни е чиста, да се залесява, да има зеленина, да има красота”, убедена де Свиленка Иванова.

“Ние всички сме за опазване на природата, за опазване на нашия район. Така че ще се включихме в референдума, знаем за него, популяризирано е, всички мои познати и семейството сме се включили”, коментира и Светлана Костова. През 80-те години в Радомир се изгражда един от най-големите заводи за тежко машиностроене. През цялото си съществуване комбинатът работи изцяло на загуба, скоро престава да функционира и в момента е изоставен. Местният референдум се опитва да предотврати и осъществяването на проекти, като този от 2011 г. Тогава държавата одобри изграждането на мина за добив на ценни метали в местността “Диканите” в Радомир, но Върховният административен съд спря проекта заради липса на екологична оценка.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.