iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдия е бил председател през цялата си кариера, без да е бил редови съдия

Съдия е бил председател през цялата си кариера, без да е бил редови съдия 05_1432797517

Стана известен случай със съдия, който в цялата си кариера е бил председател. Това казаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда. Тогава Цветанчо Трифонов е бил избран за нов 5-годишен мандат начело на районния съд в Козлодуй. Това съобщи Медиапул.

Така магистратът ще може да се пенсионира, без да е бил редови съдия. Случаят е безпрецедентен, тъй като всички останали съдии трупат години стаж, преди да започнат да се изкачват в йерархията.

Трифонов е станал председател на Районния съд в Кнежа директно от стажант. Това се случва през 1990 г., дни след като е бил на стаж във Врачанския окръжен съд. Стажът му приключва на 30 септември 1991 г. На 28 ноември 1991 г. му е издадено удостоверение за правоспособност, което му позволява да работи като следовател, прокурор и съдия. Няколко дни по-късно - на 9 декември 1991 г., Трифонов вече е шеф на Районния съд в Кнежа. Дипломата му е издадена чак на 5 април 1992 г. Не е ясно защо се е получило забавянето. Юристи припомнят, че през 90-те дипломите са се бавели заради големия брой абсолвенти.

На ръководната позиция в Кнежа Трифонов изкарва 18 години, 2 месеца и 19 дни - до 20 февруари 2010 г. Тогава влиза в сила промяна в Закона за съдебна власт, която ограничава шефските мандати на един и същи човек в един и същи съд до два по пет години. Затова на 1 март 2010 г. Трифонов е избран за шеф на районния съд в Козлодуй. Преди да стане съдебен шеф, магистратът е работил 5 месеца като подземен шлосер в Мадан и още 11 години като електротехник в Кнежа.

ВСС избра съдията за поредния му шефски мандат без дебати. Той пък обясни на изслушването пред ВСС, където беше без конкуренция, че съдът в Козлодуй работи много добре.

ИКОНОМИЯ

Единственото нещо, което не работи в съда в Козлодуй, се оказа асансьорът за гражданите. Оказа се, че подемното съоръжение в четириетажната сграда е спряно от председателя с цел икономии. "Установихме, че асансьорът се ползва безцелно. Сега спестяваме по 300-400 лв.", заяви Трифонов. От думите му се разбра, че е наясно, че хората с двигателни затруднения не могат да се качват по етажите на съда. Медиапул публикува снимка на зданието, от което се вижда, че е изключително модерно и в стил "български необарок".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.