iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


СДС Перник: Гьолът Белене да стане картофена нива - снимки

СДС Перник: Гьолът Белене да стане картофена нива - снимки

Мария Ненова от СДС Перник беше сред ораторите на протеста срещу проекта АЕЦ "Белене", състоял се снощи в София. Гьолът Белене да стане картофена нива, предлагат сините от Перник.

Около 400 човека се събраха на столичния площад "Независимост".срещу строителството на Атомната централа  “Белене“.Сред тях бяха и представители на СДС от Перник, пристигнали специално за проявата с автобус. Организационният секретар на местната структура Мария Ненова застана до лидера на сините Мартин Димитров с ясни аргументи против проекта.

Протестът беше рганизиран главно чрез Фейсбук по инициатива на певеца Стоян Михалев,  член на председателството на столичното ДСБ. Протестът беше подкрепен от младежките структури на СДС, ДСБ и партия "Зелените".

“Не на атомната бомба в Белене“, "Днешният гьол е утрешен кратер", "За нас радиацията, за тях печалбата",  "Референдум за Белене" беше написано на издигнатите  транспаранти.  Представители на "Зелените" носеха противогази и костюми против радиация. На протеста се вееха и знамена на двете сини партии.

Да подкрепят протеста бяха дошли жители на съседните на Белене Никопол и Свищов. "Не е вярно, че сме съгласни само на 30 километра от нас да се строи централа", се провикна един от тях.

СДС- Перник остави пред Министерския съвет в дар  на Бойко Борисов картофено семе, заради изнесеният от него по телевизора кратък  курс по садене на зарзавата със съвет българите да си го отглеждат сами, а да не го купуват от магазина,  за да не гладуват. Ако иска, правителството може да направи картофена нива на мястото на площадката на АЕЦ „Белене”, препоръчват сините от Перник.

“Този протест показва, че ние сме хората, на които им пука дали тази руска бомба ще бъде построена в Белене. Постоянно ни заблуждават, че това ще бъде най-евтината енергия, а има ли евтина радиация?“, попита  организаторът на протеста Стоян Михалев.

"Ще спрем Белене, защото енергията е скъпа, опасна. Не ни трябва такова нещо в България", каза пред събралите се съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров, който също беше сред протестиращите.

"Няма безопасна атомна центала - това е риск, който за нас е недопустим", беше категоричен Андрей Ковачев от "Зелените". Партия "Зелените" разпространи позиция, в която мотивират твърдението, че  цената на тока от нова АЕЦ ще е по-висока от цената на зелената енергия от ветрогенератори, слънчеви колектори или водноелектически централи.

Според организаторите ядрената катастрофа в японската централа край Фукушима  дава достатъчни основания да се спре строителството на АЕЦ "Белене". Като най-големи рискове те определиха увеличаването на енергийната зависимост от Русия, както и голямата сеизмична активност в района.

За жалост малко медии намериха за необходимо да отразят събитието. Случайно или не водеща новина вчера беше намереният мъртав в хотела на Валентин Златев в Правец Михаил михов - Бирата, покровителстван от премиера Бойко Борисов след застъпничеството на президента Първанов.

Снимки: Асен Генов

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.