iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Село Перник си е имало градски парк далеч преди да стане град

Село Перник си е имало градски парк далеч преди да стане град 06_1403784842

Село Перник си е имало градски парк далеч преди да стане град. Едва ли има друг такъв случай в България. Градската градина е била толкова хубава, колкото е и сега.

Ученически класове от Кюстендил пък идвали в Перник един по един, за да се полюбуват на красивата сграда на Минната дирекция. Тя била чудо невиждано веднага след построяването си. Учениците ходели на екскурзия да гледат сградата-забележителност. Ненапразно и в момента минната постройка е в българските учебници по архитектура като изключително постижение. Обявена е и за архитектурен паметник на културата.

Емблемата на селището Перник е била чешмата с името „Мирчинец”, която се намирала под крепостта „Кракра”. Тя е събирала целия Перник, дори когато той започва да става град, та дори и след като вече станал град. За жалост тя не може да бъде възстановена, тъй като водата почти се е скрила. На „Мирчинец” отивали всички, дори хората от поятите от „Радина чешма”. Те качвали съдовете за вода на магарета и пътували доста дълго, като пак отминавали новата чешма при черквата „Св. Иван Рилски”. Имало и защо. На „Мирчинец” врял и кипял общественият живот. Освен вода, там в изобилие текла и информация. Чешмата било своего рода новинарят на Перник.

Там човек можел да разбере коя булка е родила, кой е умрял, кой се е оженил, кой ще се жени, кой къде ще ходи, кой откъде се е върнал, какво е купил или какво е изгубил – там бил животът на селищната общност. Там идвали хора от махалите „Ралица” и „Радина чешма”, та да се омешат сред хора и да научат най-новото. Иначе в техните си махали народът знаел какво се случва, пък и това си било направо скучно. Докато на „Мирчинец” общественият живот текъл и то как. Тази чешма е била един от маркерите на Перник. Селището е имало четири чешми, но най-важната безспорно е „Мирчинец”. Една баба, която независимо кога е отишла, винаги оставала да си налее вода последна. Целта е една – да научи всичко, което се е случило в Селото. Тук не става дума за клюки. Всеки е искал да знае какво се случва в неговото селище и това е било съвсем в реда на нещата.

Кръчмите на Перник също са били място за общуване, но само за мъжете. Нежната половина на обществото не стъпвала там. Вътре мъжете разказвали живота си, търсейки обществена подкрепа. Нерядко там се правели сделки- главите на семействата договаряли продажби, наемане на работа, заеми и какво ли още не.

Цели 320 кръчми е имало през 40-те години на 20 век в Перник. Заведенията, включително и кафенетата са били профилирани и професионално, а и политически. В едни и същи кръчми са влизали едни и същи хора. Банкерите посещавали точно определен ресторант с името „Бристол”. Това било единственото заведение в града с покривки на масите. Намирало се е срещу днешния Градски универсален магазин, на улицата зад фонтаните. Там работници не влизали. Ресторантът бил предназначен за елита на града.

В сегашния квартал „Иван Пашов” е имало заведение, наречено „Втори километър”. Там се събирали белогвардейците, които били голяма общност в Перник. Кръчмата си е била тяхното място – пели са се руски пески, свирел е оркестър с балалайки.

Работниците с леви убеждения пък се събирали в кафене, което носело чудатото име „Ер голем”. Имало е кафенета на различните спортни клубове в града.

Вътре се правели и залози, но в продукти – 20 шоколада или 5 хляба. Все още възрастни хора си спомнят, че като деца в домовете им имало доволно количество шоколади, спечелени от бащите им.

Имало е магазин „Щастие”. Мястото, където са се продавали дрехи не се е наричало бутик, а просто дрехарница.

30-те – 40-те години на 20 век на мястото на сегашната сграда на историческия музей се е намирал минния театър и кино. От 1919 г. Перник има професионален театър. През 1921- 22 г. е построена сградата на театъра, като в залата се прожектират и филми.

VII-XI в. – Перник е икономически, военен и културен център в югозападните български земи. Селището се присъединява към Първата българска държава след договора от 816 г. Славата му е свързана най-вече с болярина Кракра Пернишки, оказал решителна съпротива на ромеите в началото на XI в.

Край на XII в. – крепостта е разрушена, но селището продължава да съществува. Значението му намалява и неговият блясък не достига степента на Средновековието.

XIX-ХХ в. от земеделско и скотовъдно селище Перник се превръща в значим център на минното дело, металургията и машиностроенето. Засилва се развитието на търговията и банковото дело.

1891 г. – приет е законът за мините и открит първият рудник на Държавна мина “Перник” в местността Кулата. Около него са построени първите минни сгради. Постепенно центърът на селището се премества от “Вароша” около новото минно селище.

1893 г. – откриването на железопътната линия Перник – София дава нов тласък за развитие на село Перник. Железопътната гара е построена през 1927 г.

1895 г. – в Перник светва първата електрическа крушка в България.

1899 г. – построена е първата електроцентрала в България. Използвана е за осветление на пресевната фабрика и района около нея.

1903 г. – св. Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите. Честван е първият минен празник.

1919 г. – влиза в експлоатация Централа 3000 V.

1934 г. – построена е стъкларската фабрика “Кристал”.

1932 г. – завършена е сградата на Минната дирекция.

1934 г. – влиза в експлоатация Брикетната фабрика.

1951 г. – влиза в експлоатация ТЕЦ “Република”.

5 ноември 1953 г. – влиза в експлоатация Металургичният завод (после комбинат) “Ленин” (сега “Стомана” АД).

1953 г. – открит е язовир “Студена”.

1953 г. – завършена е Пощенската палата в центъра на Перник.

1957 г. – открит е Дворецът на културата.

1960-1964 г. – открити са Заводът за токоизправители, Заводът за заваръчни машини, Заводът за феромагнити.

1968 г. – построен е Градският универсален магазин.

1972 г. – завършени са хотел “Струма” и Домът на професионалните съюзи.

1978 г. – завършена е сградата на Общинската управа.

1982 г. – изграден и оформен е днешният център на Перник

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.