iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има нова програма за лични асистенти на хора с увреждания

Ще има нова програма за лични асистенти на хора с увреждания 07_1436871840

От началото на септември почва набирането на първите заявления по новата програма на социалното министерство “Независим живот”, която ще финансира разкриването на услугите личен, социален и здравен асистент, или домашен помощник.

Дотогава ще бъдат одобрени проектите на общините, които са ги подали най-рано, става ясно от справка на министерството. Новата програма е с европейско финансиране и ще даде шанс на 14 000 души с увреждания да имат свой асистент. Същият брой хора останаха без асистент от началото на юли, заради приключването на проекта “Помощ в дома”. Те трябва да кандидатстват отново и да минат през социална анкета, която ще определи доколко им е нужна помощта на асистент.

Новата програма е с бюджет от 150 милиона лева, като всяка община може да кандидатства с проект на стойност до 500 000 лева. До 10 юли в министерството са подадени 213 проекта, като 12 от тях са на райони от Столичната община. Първите проекти ще бъдат одобрени до средата на август и ще заработят в началото на септември.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.