iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има програма за заетост и обучение за безработни

Ще има програма за заетост и обучение за безработни 09_1474296305

Областният управител д-р Александър Александров свика Областната комисия по заетост /КЗ/ заради стартирала процедура за разработване на регионални програми за заетост и обучение. Заседанието бе проведено по повод писмо на министъра на труда и социалната политика /МТСП/.

Комисията обсъди процедурите за писмена покана за разработване на регионална програма за заетост и обучение на област Перник и определи методика, по която да бъдат оценени внесените проектни предложения.

Д-р Александров запозна присъстващите с определения национален финансов ресурс за изпълнение на регионалните програми за 2016 г., който е в размер на 7 207 200 лв. Стойността на средствата за област Перник е 119 107 лв.

Росен Симеонов – директор на Дирекция „Бюро по труда” и секретар на Областната комисия по заетост, представи информация за условията и реда за разработване и одобряване на регионалната програма за заетост и обучение и функциите на КЗ в този процес.

Основната цел на програмите е повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Те са насочени към следните целеви групи:

безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25-годишни младежи, които нито се обучават, нито са заети;

безработни над 50-годишна възраст;

безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (вкл. от ромски произход);

хора с увреждания;

продължително безработни лица;

лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Назначаването на хората по програмата ще започне в средата на месец октомври 2016 г., информира областният управител, като ще бъде осигурена субсидирана заетост до 6 месеца на пълно или непълно работно време. Трудовото възнаграждение е 420 лв. при пълен работен ден или 2,50 лв. почасово.

Крайният срок за изпълнение на дейностите е 31 март 2017 г. Работодатели могат да бъдат областните администрации и общините.

Следващото заседание на комисията, на което ще бъде одобрен проектът на Регионалната програма за заетост и обучение, въз основа на оценка и подбор на постъпилите предложения, ще се състои на 28 септември 2016 г.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.