iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще копаят за въглища под Общината в Перник

Ще копаят за въглища под Общината в Перник 03_1459179613

Пишем от името на гражданско сдружение „Съседите –искаме справедливост“.Към момента сме събрали около 260 подписа по четири предложения към изпълнителната,съдебната и законодателна власт в Република България относно множество проблеми свързани с незаконния и законния добив на въглища.
Каним Ви в качеството Ви на ГРАЖДАНИ с позиция.

Подписките с нашите предложения ще връчим на съответните власти на 01.Април,ден на лъжата, пред община Перник от 8 часа .Искаме да честваме този ден заедно с нашите чиновници,защото от тях получаваме само лъжи и шеги,вместо реални политики за справяне със ситуацията.

Ще бъдем с кирки и каски.Защото след като на всеки в град Перник е позволено да копае за „черното“злато навсякъде,то и ние сме в готовност.Елате и се снимайте,за да знаят властите,че в бъдеще проблема няма да бъде анонимен,а ще има стотици лица.

Предварително благодарим за вашето съдействие!

Накратко и предложенията ни които можете да подкрепите:
До Министър Теменужка Петкова,Министерство на Енергетиката
ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА за стартиране на процедура за изваждане на запасите на участък “Гладно Поле“и „Стара Тева“от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в България
Предлагаме да се ИЗВАДИ ОТ Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в България, части или в цялост миннодобивен участък „Гладно поле“и „Стара Тева“ гр.Перник.Предложението е на база множество нарушения на концесионерите и навлизането им в урбанизираната територия на областният град Перник,което не смятаме,че е нужно да се случва във второто десетилетие на технологичният 21 век.При доказана невъзможност на държавата да се справи с многото нарушения от страна на концесионерите,и огранизираните групи за нелегален добив на въглища,според нас предложеният акт е най-краткият път да защитите гражданите на кварталите Рудничар,Стара Тева и Тева на гр.Перник от ширещото се крайно безаконие и неспазване на концесионните договори.Тук е момента да вземете в предвид и факта,че в гр.Перник два пъти през изминалата 2015 год.бе обявявано бедствено положение в следствие от миннодобивна дейност.
До Председателя на Общински съвет – Перник г-н Иво Савов
ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА за стартиране на процедура за изваждане на запасите на участък “Гладно Поле“от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в България
Предлагаме Ви като председател на местният парламент да инициирате дискусия сред местните депутати и да излезете с Декларация подкрепяща или отхвърляща настоящото предложение.
Чрез председателя на 43-Народно събрание г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
До ВАЛЕНТИН ЛЮБЕНОВ ПАВЛОВ, Избран с политическа сила: РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС
До ВАЛЕРИ МИРЧЕВ ЖАБЛЯНОВ, Избран с политическа сила: БСП лява България
До ИРЕНА ЛЮБЕНОВА СОКОЛОВА, Избрана с политическа сила: ПП ГЕРБ
До ЛЪЧЕЗАР СТАМЕНОВ НИКИФОРОВ, Избран(а) с политическа сила: Коалиция АБВ

ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА за стартиране законодателни промени позволяващи криминализирането на незаконен добив на въглища от физически лица.

Предлагаме Ви да намерите най-добрият организационен и законов способ ,известен Ви като председател на Народното събрание и чрез излъчените от 14 МИР депутати да се стартират законодателни промени ,позволяващи криминализирането на незаконният добив на въглища от физически лица в гр.Перник.Настояваме това да се случи в най-кратък –едногодишен срок.Очакваме депутатите излъчени от родният ни град да ни подкрепят в желанието ни за възстановяване нормалността и законността чрез доказано нужните законодателни промени и допълнения . Тук е момента да вземете в предвид и факта,че в гр.Перник два пъти през изминалата 2015 год.бе обявявано бедствено положение в следствие от незаконна миннодобивна дейност.
До Главният Прокурор на Република България - Сотир Стефанов Цацаров
ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА за стартиране на прокуроска проверка по казуси имащи отношение миннодобивната дейност в участък „Гладно поле“ гр.Перник
Във връзка с конституционната Ви функция да осъществявате надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори,предлагаме да направите проверка по метод и законни способи по Ваше усмотрение на следните факти:
1.В отговор на депутатски въпрос с Вх№554-06-800 от 29.05.2015 год. министър Десислава Танева,информира за изкопни работи ИЗВЪН границите на концесионната площ.Молим проверката да установи отговорните лица както по отношение самото извършване,така и по отношение контрола на дейността.
2.На база писмо 08/СКУ-5988-1/07.11.08 на кмета Янакиева във връзка с „изпомпване на руднични води в канавката на ЖП линия „Перник-Волуяк“,зададохме въпрос към НКЖИ,каква е стойността на извършваните ремонти от това изцяло държавно предприятие в този участък.Отговора с изх.№31254/11.08.15 год.разкри разходването на милиони бюджетни средства.Молим да установите нарушен ли е общественият интерес с действията на концесионера.
3.В отговор на депутатски въпрос с Вх№554-06-801 от 29.05.2015 год,министър Теменужка Петкова информира за множество неизпълнения на концесионният договор от страна на коцедента.Молим за обстойна проверка на действията на всички замесени отговорни страни по този договор.Видно е публично нарушение на обществения интерес.
4.На база писмо на Областна управа изх.№25-00-51/13.08.В приложеният протокол става ясно,че има неизпълнение при прилагането на парцеларният план за учредяване на сервитут за изместване на трасето на ВИСОКОВОЛТОВ ВЪЗДУШЕН ЕЛЕКТРОПРОВОД 20 КВ ШАХТА-ЕДЕЛВАЙС.Молим да се изясни , кое и кой е създал реална опасност от прекъсване на ел.захранването на 1/3 от областният град и монтиране на високоволтови стълбове в частни имоти без позволение на собствениците.
6.С просто око се вижда не спазването на чл.30.20 от Концесионният договор на концесионера Рекоул АД.Молим за проверка и търсене на отговорност от лицата имащи отношение към спазването на задълженията по изпълнение на този така важен и пряко интересуващ ни член за рекултивация на терена.
7.Въпреки множеството сигнали от страна на гражданите за ОРГАНИЗИРАН нелегален добив на въглища от физически лица,компетентните органи не успяват да му противодействат.Молим за вашето становище и отношение по случея.

Кога: 08:00 часа на 01 април 2016 година, къде: Община Перник

Ето и събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/999906936712271/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.