iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще получаваме обезщетение ако сме безработни в Германия

Ще получаваме обезщетение ако сме безработни в Германия 12_1449675364

Ще можем да получаваме близо 400 евро месечно, ако сме безработни в Германия, като това е последното решение на съда в Касел след години спорове по темата. Това съобщи Дойче веле. Единственото условие да сме с пълно портмоне, без да ходим на работа, е да сме граждани на ЕС и да живеем в Германия от поне 6 месеца.

„Размерът на класическите социални плащания в момента е 399 евро на месец за несемейни лица и 360 евро за семейни. Това право ще зависи от продължителността на престоя във Федералната република“, обясниха експерти.

По думите им решението на съда ще засегне близо 130 000 граждани на ЕС, пребиваващи в Германия, а това са предимно българи и румънци.

Това не се хареса на повечето общински власти, защото класическите социални помощи се плащат от общинските бюджети, а средствата за дълготрайно безработни идват от федералната хазна.

Анализатори са категорични, че тази промяна ще засили социалния туризъм към страната, и то предимно на неквалифицирани кадри.

„Съдебното решение създава допълнителен стимул за мигранти, защото който се задържи в Германия поне шест месеца, при това без значение дали е полагал сериозни усилия да си намери работа или не, вече ще има право на социални помощи. Това е поредното голямо предизвикателство пред германските общини, които и бездруго са в затруднено положение поради притока на бежанци“, категорични са запознатите със ситуацията в страната.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.