iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще поскъпне ли транспортът?

Поскъпване

До седмица ще стане ясно дали ще бъдат повишени цените на билетите за градския и междуградския транспорт в Перник и района. Причините - поредното увеличение цените на горивата, както и намаляването на пътникопотока.
„Не сме водили още разговори с колегите, но и сега возим пътниците под себестойността . За повечето линии подменихме автобусите с микробуси, но и за тях няма пътници“, заяви Магдалена Милтенова, управител на превозваческата фирма в Перник, цитирана от "Мироглед".
Постъпленията и сега не стигали дори за плащане на осигуровките, бавели се заплатите на персонала, почти всички приходите отивали единствено за закупуване на гориво. „Плащаме горивото в брой, защото не можем да си позволим разсрочено, няма как да го погасяваме. Зареждаме колите и возим, а понякога за някои курсове няма и по един пътник“, споделя Милтенова.
„За градския транспорт цената на билетите не е повишавана от 2008 година и е все 80 ст., а от тогава колко пъти поскъпнаха горивата?! По линиите за селата билетът е от 1,20 до 1,50 лв., от Кладница за София е 2,80 лв.“, обяснява Милтенова.
Подобна е ситуацията и в „Автомобилни превози“ Радомир. Зам.управителят Асен Асенов посочва, че има линии, работещи на загуба. „От Радомир за Перник веднъж микробусът пътува до квартал „Бела вода“ празен, там се качиха 2 жени с билети от по 80 ст. , а горивото за курса ни струва 5 лева. До селата също пътници няма. Проблем са и колите, които возят на цената на билета, има случаи, когато спират до автобуса и ни отнемат пътниците“, недоволства Асенов, който добавя, че едва ли до седмица цените ще бъдат променени.
Само една гума за сравнително нов автобус струвала около 1 000 лева, за бусовете комплектът бил около 1 000. Непрекъснато поскъпвали и резервните части и много от превозвачите се оплакват, че са на ръба на оцеляването.

Държавата нямала повече механизми, чрез които да може да намали цените на горивата, заяви вчера министърът на транспорта Ивайло Московски. “Можем да се намесим единствено в акцизите и данъците, но акцизната политика се провежда съвместно с ЕС и това трябва да бъде съгласувано с Брюксел“, обяви министърът. Според него цената на билетите ще се повиши дори и при електротранспорта. 
В момента в Перник тролейбусите возят срещу билет от 0.70 лв.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.