iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват камионите, които превозват въглища

Ще проверяват камионите, които превозват въглища 08_1440571364

В края на лятото се очаква търговията с въглища да се активизира, като предстоящите инспекции са поредният опит да се ограничи нелегалния въгледобив, съобщи кметът на Перник Иван Иванов.

Въглищата са акцизна стока, затова в екипите, които ще осъществяват контрола, наред с Общинския инспекторат, полицията и ДАИ ще бъдат включени и представители на НАП и митниците. При подобна проверка миналата есен бяха намерени и иззети 821 тона нелегални въглища. Количеството се равнявало на 40 ТИР-а и е най- голямото, хващано до момента в Перник, казаха тогава от митницата. Акцизът и съответно актът обаче бил едва за 5000 лева.

Проблемът с нелегалния въгледобив в Перник години наред търси своето решение. Институциите са единодушни, че докато този вид деяние не се инкриминира, борбата с него е обречена. В момента при подобни случаи законът предвижда съставянето на административни актове.

На практика глобите са несъбираеми, тъй като в 99% от случаите черната работа вършат роми, които нямат нищо на свое име. Нещо повече, от полицията твърдят, че дори и съставянето на актове на нелегалните миньори е невъзможно, тъй като много от тях не притежавали документи за самоличност.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.