iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват в цяла България за фалшиви книжки

Ще проверяват в цяла България за фалшиви книжки 04_1459583332

Всички патрули на МВР излизат на пътя в невиждана досега акция срещу използването на фалшиви шофьорски книжки, като катаджиите и другите патрулни полицаи ще спират автомобили, за да проверяват валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС. Същото ще важи и за превозвачите, чиито лицензи ще се проверяват, тъй като има данни, че също са получени нерегламентирано.

Униформените ще следят зорко дали има манипулации върху книжката, лиценза и останалите документи, които представя шофьора по време на проверката. Наред с това катаджиите ще дебнат за валидни застраховки гражданска отговорност, както и за наличие на винетни стикери.

Заради зачестилите случаи на нарушения от неправоспособни водачи и информацията, че се издават ментета за управление на МПС, министър-председателят Бойко Борисов привика на спешна среща всички шефове от МВР, както и вътрешния министър Румяна Бъчварова. На работното съвещание са присъствали главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски и директорът на СДВР Младен Маринов, заместник главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Съвещанието е заради констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" при съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата в средата на седмицата.

На срещата са били обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Борисов е посочил необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им. Отделно сред превозвачите се коментира, че за заемането на директорски пост в ДАИ се плащали 50 000 евро. Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов разкри, че е присъствал на пазарлък за поста регионален директор. "Там е кацата с меда. Лошото е, че там лизингът няма давност - никой не знае дали ще е две години, или два месеца и този човек трябва да си избие парите бързо", каза Лалов пред Нова телевизия. След това той допълни ,че корупцията в ДАИ не е само в областта на издаването на книжките. "За това се шуми просто защото е обществено по-интересно", отбеляза той. По думите му основната далавера е при превозите през границата.

Цачева заплаши със съд Кадиев

Шефът на парламента Цецка Цачева заплаши със съд независимия депутат Георги Кадиев заради внушения, които той правел по неин адрес. Това се случи по време на парламентарния контрол, когато Кадиев се възползва от правото си да зададе въпрос на финансовия министър Владислав Горанов, за да нападне Цецка Цачева заради арестувания за корупция шеф на ДАИ Цветелин Цветанов и заличаване на името му от сайта на НС като сътрудник на депутата от ГЕРБ Владислав Николов. Според Цачева Кадиев търси личен конфликт и скандал. "Всеки народен представител има право да излъчи свои нещатни сътрудници. Същото важи и за парламентарните групи. Към тази процедура нито председателят, нито зам.-председателите имат отношение, тъй като тази процедура се развива между сътрудниците и парламентарните групи. Вярно е, че във вчерашния ден Владислав Николов е поискал негово сътрудник да бъде заличен от регистъра, но оттук да правите препратки и внушения, които в рамките на повече оот 24 часа излизат от нормалния тон на взаимоотношения между народни представители, мисля, че е време да сложите край", каза тя. "Аз съм изправена пред вас и пред българските граждани и ако вие желаете, дали по ваша инициатива или по моя, няма лошо да се видим в съда", отсече Цачева. Във Фейсбук пък Кадиев обяви, че е готов да се види в съда с Цачева, при това с удоволствие.

Изключиха от ГЕРБ Цветелин Цветанов

Арестуваният шеф на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов показно бе изключен от ГЕРБ в Плевен. Това стана на извънредно заседание късно вечерта в четвъртък, съобщи общинският лидер на управляващата партия Мартин Митев. По думите му мотивите за изгонването са несъвместими с ценностите на партията, действия или бездействия от негова страна. "Всеки е невинен до доказване на противното. Предстои да се докаже вината на Цветанов", уточни Митев. Задържаният Цветанов е член на плевенската структура на ГЕРБ от 2011 година. Тогава той се е прехвърлил от структурата на партията в Севлиево.

Разпитват Московски за корупционните схеми

Разследващите органи ще разпитват министъра на транспорта Ивайло Московски по повод разкритията за корупционни схеми в ДАИ и ареста на шефа на агенцията Цветелин Цветанов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че Московски е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията. През изминалите дни ДАНС и ГДБОП провериха 12 града в цялата страна по подозрения за организирана престъпна група на служители в автомобилната администрация. Дейността им е била събиране на подкупи; така наречената такса спокойствие, с плащането на която превозите на определени фирми не се проверяват; манипулиране на изпити; фалшифициране на разрешения за опасни товари; искани са подкупи за назначаването на служители в ДАИ, плащано е и на ръка при проверки.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски още на 30 март 2016 г. внесе доклад до министър-председателя Бойко Борисов за освобождаването от длъжност на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Това съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. И уточниха, че за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация" е предложен заместник изпълнителният директор на агенцията Красимир Калайджиев.

Гонят полицейска шефка за слаби резултати

Мариета Иванова си тръгва заради убийствата в Ботевград

Шефката на софийската областна дирекция на МВР Мариета Иванова ще бъде отстранена от длъжност. Заповедта й все още не е връчена, но на днешната оперативка в службата е станало ясно, че Иванова няма повече да оглавява дирекцията, разкриха източници на "Стандарт". Причината за махането й са слабите резултати на ръководената от нея служба в борбата с престъпността, зачестилите убийства в региона и по-специално последният случай от Ботевград, при който бяха убити двама братя на излизане от дискотека. Освен това в дирекцията почти не останали хора, които да работят, тъй като подавали рапорти за напускане или преместване, защото не могли да се сработят с Иванова, твърди високопоставен полицейски източник. За заместник на отстранената шефка се спряга Георги Тотков, който в момента е зам.-директор в същата служба. Близък е на главсека на МВР Георги Костов още от времето, когато двамата са работили в сектор "Убийства" в СДВР. Според запознати, Мариета Иванова ще бъде преместена в столичното 7-о районно, откъдето преди няколко години шеметно тръгна професионалната й кариера. Тогава тя беше началник група "Тежки престъпления". По-късно беше издигната до началник на районното в Елин Пелин. Истинската звезда на Иванова изгря по времето, когато националната полиция се оглавяваше от Константин Титянов. Именно по негова идея тя беше повишена до директор на ОДМВР-София.

Мъж кара 16 години с менте

Преди две години шуменски полицаи спипаха мъж от село Черноглавци, който от 16 години карал с фалшива шофьорска книжка. 36-годишният Вихрен Ангелов бил спрян за проверка със своя "Фолксваген Пасат". При прегледа на документите се оказало, че Вихрен разполага със СУМП стар образец, издадено през 1997 година. Ченгетата веднага разбрали, че документът е изтекъл, тъй като по закон книжките важат най-много до десет години. Те обаче направили и справка в масивите на МВР и станало ясно, че Вихрен никога не е имал свидетелство, не е карал курсове и не се е явявал на изпити за правоспособност.

Костадинов иска промени в структурата на ДАИ

"Констатацията на главния прокурор е в правилна посока и се надявам още следващата седмица заедно с ръководството на министерството да се проведе дебат, за да се намери начин, по който да се гарантира в някаква степен по-голяма недопустимост на подобни прояви". Това каза зам.-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Камен Костадинов пред БНР по повод изявлението на Сотир Цацаров, че в ДАИ е концентрирана прекалено много власт. "При един обстоен преглед се вижда, че има много дублиране на функции, които се извършват от Пътна полиция, от "Автомобилна администрация". Най-вероятно е необходимо да се помисли за това шофьорските изпити да бъдат извадени от "Автомобилна администрация", а тя да има само контролни функции. Съответните разрешителни да бъдат дадени на бранша, нещо, което започнахме в периода 2013-2014 да обсъждаме", посочи Костадинов.

Неграмотни излизат на пътя

Фалшивите шофьорски книжки са най-търсени от слабообразованите и неграмотните хора. За да се сдобият с тапия, те са склонни да платят до 1000 лева, показват данните на МВР. Мнозина признават, че докато карат кола, изобщо не разбират какво пише на пътните знаци. Проблемът с неграмотните по българските пътища е масов, признават и от КАТ.

Според официалната статистика, през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко). Последната специализирана акция на ГД "Национална полиция", проведена от 29 февруари до 6 март т. г., е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580.

Общински лидер в Роман закопчан от ДАНС

Лидерът на ГЕРБ в община Роман и председател на местния парламент в града Тихомир Вълчев е бил задържан от служители на ДАНС във връзка с престъпната група в ДАИ. Вълчев е бивш служител на "Автомобилна агенция" - Враца. Той бе кандидат за кмет от ГЕРБ на последните местни избори.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.