iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще се търси работа на 126 000 души на над 50 години

Ще се търси работа на 126 000 души на над 50 години 07_1438337575

Кабинетът ще търси работа на 126 000 души на над 50 години, които са останали без препитание, преди да се пенсионират. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин каза, че ще се търсят начин да се върнат тези хора на пазара на труда.

Както „Монитор” писа, МТСП работи върху специална схема за насърчаване на заетостта на хората в предпенсионна възраст. Идеята е в продължение на година

държавата да поема разходите за заплати

на фирмите, наели служители на над 50 години. Работниците ще бъдат назначени на минималното за съответната длъжност възнаграждение. Очаква се схемата да стартира в началото на октомври.

По същото време ще започне и друга програма, която ще осигури почасови детегледачки на работещите майки. За да могат да съвместяват личния и професионалния живот, жените ще получават безплатни ваучери, с които да наемат бавачките.

Със специалните бонове хората

ще могат да наемат водопроводчици и елтехници

които да им помагат при домашните ремонти. Все още работим по програмата и уточняваме условията за предоставяне на ваучерите, обясни пред „Монитор” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

До есента експертите от МТСП трябва да са готови и с механизма за определяне на размера на минималната заплата. Идеята е ръстът на най-ниското възнаграждение да се обвърже със средната заплата, инфлацията и линията на бедност. За 2016 година ще търсим още варианти за повишаване на доходите на хората, увери Калфин. Доходите на пенсионерите пък ще се увеличават веднъж годишно, след осъвременяване на 1 юли според швейцарското правило. Освен това възрастните ще получават

по две добавки към пенсиите си - за Великден и за Коледа.

За пореден пък Калфин заяви, че приетата преди 3 дни пенсионна реформа ще гарантира по-високи суми на възрастните. От 2017 година при формулата за определяне на размера на пенсиите ще се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж. Така до 2029 година парите за старини ще се увеличат с 40%. В края на пенсионната реформа през 2037 година жените, които сега се осигуряват върху 650 лв., ще получават пенсия от 1100 лв., сочат разчетите на МТСП.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.