iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще се търсят продавачи, строители и учители у нас

Ще се търсят продавачи, строители и учители у нас 02_1424685195

Най-търсените работници през следващите 4 години ще бъдат продавачи, строители и учители, показват прогнози на социалното министерство за трудовия пазар до 2018 г.

„Строят се все повече търговски центрове и е нормално да се търсят строители и продавачи”, обясни пред „Монитор” експертът по подбор на персонала Ивайло Христов. Очакванията на министерството са от тази година до края на 2018 г. свободните места за продавач-консултанти да се увеличат с близо 22 000, като в тази графа обаче от ведомството са сложили и автомонтьорите. Така след 4 г. всеки пети работник ще е нает в сектор „Търговия и ремонт на автомобили”.

От тази година на пазара на труда ще се увеличи търсенето на строители и след 4 г.

в сектора ще са заети 216 000 души

Все по-търсени ще стават и учителите, показват данните на социалното министерство. За 4 г. свободните места в образователните институции ще нараснат с 8725 или с по 2000 на година. „Ръстът на свободни позиции се дължи главно на факта, че в момента повечето учители са в предпенсионна възраст и някой трябва да ги наследи”, обясни още Христов. Според статистиката обаче едва 10% от обучавалите се в специалност „Педагогика” стават учители. Останалите се преквалифицират, без да са прекрачили училищния праг в ролята на преподаватели. Статистиката се потвърждава и от Българска стопанска камара, която отчита, че 80 на сто от висшистите практикуват професия, различна от специалността им. Въпреки това според проучването „Ключови данни за образованието в Европа” от 2012 г. родните висшисти

успяват да си намерят работа по-бързо

от европейските си връстници. Според изследването, след като напуснат ВУЗ българите си намират препитание за 4 месеца, а европейците за 5,1 месеца. За сметка на това нашенците нерядко се трудят на позиция, изискваща по-ниско образование. През миналата година 137 800 българи са били свръхквалифицирани за позицията, която заемат. Други 77 800 служители пък са били наети на длъжности, изискващи по-висока от тяхната квалификация.

Армията по браздата струва 430 000 лв. на месец

Министерството на отбраната ще плаща по около 430 000 лв. на месец за дейностите, които ще изпълнява във връзка с охраната на границата. Това показва справка на ведомството, предоставена на сайта OFFnews. Както стана ясно, армията ще съдейства за спирането на нелегални имигранти с логистика. Сред техниката, която военните са готови да предоставят, са 5 товарни автомобила с повишена проходимост, други 6 с фургони, оборудвани за превоз на служители, 8 леки високопроходими автомобила, 3 мобилни ремонтно-евaкуационни групи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.