iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще слагат филтри на комините на софиянци

Ще слагат филтри на комините на софиянци 03_1459325035

Столичната община ще реализира пилотен проект за монтиране на филтри в комините на софиянци, живеещи в околностите на столицата. Това се прави с цел устройствата, които ще бъдат поставени, да улавят фините прахови частици, които се отделят от горенето на въглища и дърва и по този начин замърсяват силно въздуха в града.

"Искаме да стимулираме хората и да им помогнем да спрат да използват вредните горива в бита", каза кметът Йорданка Фандъкова. Статистиката сочи, че около 59 на сто от замърсяването на въздуха е заради използването на твърдо битово гориво за отопление.

Проектът ще се реализира през 2018 г. по ОП „Околна среда”, съобщи за „Новинар” шефката на дирекция „Общински земи и околна среда” Нина Макарова.

„Филтрите няма да навредят по никакъв начин на обитателите на имотите, но въпреки това никой няма да се съгласи да му сложат тези устройства в дома, ако не е убеден, че това е необходимо. Затова първо ще проведем широка разяснителна кампания сред потребителите на дърва и въглища за ползите от филтрирането на въздуха”, изтъкна Макарова.

Наред с това общината ще извърши и допитване сред софиянци дали биха се съгласили да им се сложат филтри на комините и дали биха заменили въглищата и дървата с биогорива. От две години общината има възможност да произвежда екопелети в инсталацията за компостиране „Хан Богров” от отпадния материал от зелените паркове и градинки. "Най-вероятно поставянето на филтрите ще е безплатно за потребителите", уточни Макарова.

Вече е изготвено техническото задание на проекта и в най-скоро време ще бъде обявена обществената поръчка. Преди да се реализира проектът, ще бъде извършено проучване, което ще трябва да установи източниците на замърсяване с фини прахови частици от битовото горене в столицата. След това ще бъде изготвен регистър на тези източници.

„Качеството на въздуха в София ще го определим заедно с Изпълнителната агенция по околна среда, която разполага с мобилни станции и с лаборатория за обработка на резултатите”, обясни Макарова.

За да се справи с проблема със замърсяването на въздуха над София, общината има планове да изгради на площадката на ТЕЦ София и инсталация за оползотворяване на РДФ горивото, което се получава от преработен боклук в новия завод за отпадъци край с. Яна. Кметството ще реализира и проект за изграждането на инсталация за преработка на утайките на пречиствателната станция "Кубратово".

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

29-Март-2017

30-Март-2016

29-Март-2016

31-Март-2015

30-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.