iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шест железни атлети се състезаваха в Брезник

Шест железни атлети се състезаваха в Брезник 09_1443276756

Десетият кръг от веригата „Айрън мен – силните срещу дрогата” събра в Брезник шест железни атлети. Те показаха впечатляващи физически и морални качества.

Надпреварата акостира в Брезник по покана на кмета Васил Узунов и събра стотици зрители на площада пред църквата „Света Петка”, които видяха наистина впечатляващи изпълнения. Шест бяха дисциплините, в които атлетите показаха какво могат. Състезанието започна с тегленето на седемтонен влекач, а тежестта на шофьора и малкият пасажер просто не беше за отбелязване. Хубавото беше, че всички изтеглиха камиона, а най-бърз се оказа плевенчанинът Кристиян Златков. Борбата беше изключително оспорвана и тримата призьори се събраха в рамките на половин секунда. Получи се следното класиране:

1.Кристиян Златков 16,28 сек.

2.Мариян Димитров 16,50 сек.

3.Явор Благоев 16,65 сек.

Последва изключително атрактивната комбинирана дисциплина „Хъмър тяга” плюс тройно обръщане на гума. Щантага ,която трябваше да се изтегли над коленете по примера на щангистите от силовия трибой тежеше „някакви си” 240 кг, а гумата, която се обръщаше, беше 400 кг. Влажното време и мократа гума допълнително затрудниха участниците, но Явор Благоев се справи за по-малко от 20 секунди. Първите трима се подредиха така:

1.Явор Благоев 19,94 сек.

2.Кристиян Златков 27 сек.

3.Мариян Димитров 52,65 сек.

Ако в предишната дисциплина Явор Благоев беше повече от убедителен, в следваща му трябваше да се напрегне докрай, за да вземе победата. А тя се наричаше „Щафета кобилица”. Двете кобилици респектираха с тежестта си . Първата беше с тегло 290 кг, в които се включваше и теглото на две момчета, седнали от двете страни на кобилицата, вероятно за баланс. Втората кобилица си беше само от желязо, но пък беше 360 кг. Три секунди разделиха първия от третия, а класирането в челната тройка беше:

1.Явор Благоев 20,28 сек.

2.Иван Майсторов 22,03 сек.

3.Мариян Димитров 23,56 сек.

Силовата щафета на пръв поглед не предлагаше особено сериозни тежести, но само на пръв поглед. Първо трябваше да се вдигнат два дъмпела с тегло, съответно 45 и 55 кг, а след това да се издигне трупа ,тежаща 100 кг. Неприятното за участниците беше,че дъмпелите бяха с доста дълга дръжка, което правеше повдигането им изключително трудно, а трупа беше с напречни дръжки и достатъчно неудобен за вдигане. Все пак четирима от шестимата участници минаха и през трите тежести, за да продължат да увеличават тежестта на трупа. В крайна сметка Явор Благоев и Мариян Димитров поделиха първото място, а призьорите в тази дисциплина се подредиха така:

1-2 Явор Благоев 140 кг

1-2 Мариян Димитров 140 кг.

3.Иван Майсторов 130 кг.

4.Кристиян Златков 110 кг.

„Фермерската разходка” предложи пренасянате на двойки тежести на по 10 метра. Първата двойка тежеше по 110 кг всяка, т.е. състезателят се придвижваше с общо 220 кг товар. След като ги пренесеше на 10 метра, трябваше да пренесе други две, но този път по 130 кг. Кристиян Златков хукна с всичка сила по трасето,но при втората двойка една от тежестите се разпадна по трасето. Слава богу, до сакатлълци не се стигна,а на него му се разреши втори опит. Прези това тежестите бяха здраво закопчани със скоби от техническите лица, за да не стават повече гафове. На Кристиян Златков му се разреши втори опит след всички състезатели. И в момента ,в който Явор Благоев вече се виждаше победител и даже даде интервю прред камерата на БНТ, Златковнаправи втория си опит по впечятляващ начин и спечели тази дисциплина. Получи се следното подреждане след „разходката”

1.Кристиян Златков 12,22 сек.

2.Явор Благоев 13,53 сек.

3.Мариян Димитров 14,78 сек.

Последната дисциплина „Морски DSCF4297спринт” беше важна предимно за второто място, тъй като вече беше ясно, че Явор Благоев ще отстъпи първата позиция само ако не завърши, но за сметка на това пък разликата между Кристиян Златков и Мариян Димитров беше само половин точка. Състезанието се казваше „Морски спринт”, защото в оригиналния и вариант атлетите са влачели котва. В Брезник котва нямаше, но пък имаше гума ,тежаща 120 кг. Преди това участниците трябваше да пренесат една тежест от 130 кг на разстояние десет метра с „патешко ходене” ,след това да я издигнат на две стъпала в височина от по 35 сантиметра и после „за десерт” да се заловят с гумата и да я превлекат на 15 метра. .Явор Благоев спечели и това състезание ,Кристиян Златков стана трети, но пък Мариян Димитров отиде след него и това позволи на Златков да стане втори в крайното класиране от десетия кръг на „Айрън мен –силните срещу дрогата”Следва подреждането от “Морски спринт”:

1.Явор Благоев 24,72 сек.

2.Иван Майсторов 28,65 сек.

3.Кристиян Златков 29,94

Ето го и крайното класиране::

1.Явор Благоев 32,5 т.

2.Кристиян Златков 27 т.

3.Мариян Димитров 22,5 т.

4.Иван Майсторов 21,5 т.

5.Михаил Аргиров 13,5 т.

6.Кристиян Йорданов 8 т.

Както си му е редно, първите трима получиха купи, а публиката получи обещанието, че ако бъдат поканени, железните мъже и следващата година ще организират един от кръговете от надпреварата си в Брезник.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.