iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сибирски студ по време на Сурва. Министър Павлова: Не пътувайте

Зима, студ, Перник ;снимка: БГнес

България е в пика на зимата, предупреждават синоптиците. В четвъртък се очакват обилни снеговалежи, а в петък мраз сковава страната ни до минус 15 градуса, предаде АСН.  това според прогнозата значи, че мраз ще скове и Перник по време на трите фестивални дни.

Обстановката в последните часове се усложнява. От четвъртък код „Жълто” преминава в код оранжево за 15 области в страната заради силните снеговалежи.

В Западна България вече има поне 20 сантиметра нов сняг. А и според синоптиците снегът тепърва ще ни създава проблеми през следващото денонощие. Много от селата в Трънско са буквално затрупани, съобщиха очевидци.

Очакванията са в четвъртък да има най-сериозни проблеми със снега по пътищата и по високите части на планините

Пътната обстановка е под контрол, увери регионалният министър Лиляна Павлова пред бТВ. Движението по магистрала "Хемус" е възобновено, край Витиня са спрени само ТИР-ове, за да могат да минат почистващите машини.

Заради ТИР, който се обърна край Перник имаше проблеми и по магистрала "Струма".  Фирмата, която отговаря за почистването на област Перник, ще бъде санкционирана вероятно с най-тежкото наказание – прекратяване на договора, тъй като не се справя, каза министър Павлова. Тя лично инспектира работата в Перник миналата вечер.

Министърът призова хората в цялата страна да не предприемат пътувания, ако не се налага.

МРРБ създава кризисен щаб заради обстановката. Телефоните са публикувани на сайта на ведомството. От летище София засега успокояват, че снеговалежите до момента не създават проблеми за нормалното извършване на полети.

1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Пътищата са проходими при зимни условия.

Ззаради обилния снеговалеж и навявания пътната обстановка е усложнена в областите Перник, Кюстендил,  София,  Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен и Велико Търново. 

Дежурните в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" са приели около 2 000 обаждания от 1 до 7 часа сутринта на 26 януари 2012 г.

Според прогнозата, снегът ще спре в петък, но пък през почивните дни ни чака студ до минус 10, минус 15 градуса, предупреждават синоптиците.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.