iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синоптици прогнозират нормален юли

Синоптици прогнозират нормален юли 06_1435669815

Със сигурност няма да се повтори лятото от миналата година с толкова много валежи, казва Красимир Стоев, който е синоптик от Националния институт по хидрология и метеорология към Българската академия на науките. Той е завършил е Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, специалност „Физика”. Ето и интервю с него:

- Г-н Стоев, ще ни зарадва ли най-сетне лятото през юли?

- Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнинната част на страната е от 21 до 25 градуса, за високите полета от 18 до 21, а в планините от 5 до 12 градуса. Най-ниските температури този месец ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите между 33 и 38 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е от 40 до 60 литра на кв. м. Така че очаквам един нормален летен месец.

- Т.е. това като за месец юли за нашите ширини е нормално време?
- Да, абсолютно нормално, поне на този етап не прогнозираме екстремно високи температури, каквито са се случвали. Все пак юлските абсолютни максимуми за страната са 40 до 45 градуса. Но тази година най-високите температури, които очаквам, са между 33 и 38 градуса.

- Всъщност какви температури се смятат за нормални у нас през лятото? Ние като че ли свикнахме, ако не е много горещо, да не го чувстваме като истинско лято?
- 33-38 градуса са нормални температури за юли и за лятото изобщо. Вече над 40 градуса са доста високи температури. Те са потенциално опасни за хората, така че това са едни нормални температури. Или 34-39 градуса, но този един градус няма как да се усети от хората.

- В последните няколко години лятото, особено в началото, през юни, като че ли ни изненадва неприятно с по-ниски температури, на какво се дължи това?
- Това не е нещо необичайно, по принцип юни климатично е характерен с все още доста валежи. Това, че и тази година през юни температурите са малко-ниски и валежите са малко повече от обичайното в по-голямата част от страната, е абсолютно нормално. Но, както вече казах, тенденцията е към един нормален юли, след това един малко по-топъл август според сезонната прогноза. Но първо да довършим за юли. През първите няколко дни от месеца времето ще се задържи хладно и облачността ще е значителна над по-голямата част от страната, на много места ще има валежи.

През втората половина от първото десетдневие обаче температурите чувствително ще се повишат и ще е предимно слънчево. А в края на това десетдневие ще има и по-значителни увеличения на облачността и е възможно на места краткотрайно да превали.
Второто десетдневие се очертава с температури близки до нормалното, на фона на преобладаващо слънчево време. Около 12-15 и 20 на места ще има карткотрайни превалявания и ще настъпва и относително понижение на температурите. През повечето дни от третото десетдневие времето ще остане слънчево, в края на месеца, около 21-25, се очаква по-чувствително понижение на температурите.

- Тази година може ли да смятаме, че ще се разминем с такива наводнения, каквито имаше миналата, а и по-миналата година, и как се очертават нещата до края на лятото?
- Като цяло очакванията са за едно нормално лято, както казах. И по-специално за август, с температури близки или леко над нормалните и валежи около и малко под нормалните. Това, което отсега може да се каже със сигурност, е, че не очакваме да се повтори лятото от миналата година с толкова много валежи. Юни като цяло завърши с температури леко под нормата, юли се очаква да е нормален, август малко по-топъл. И накрая обобщено лятото би трябвало да излезе нормално. Но няма как отсега да се каже нещо по-подробно за август, ние получаваме материали до един месец напред от Европейския център по средносрочни прогнози, който се намира в Англия.

- По-голям късмет ли ще имат през юли отпускарите, специално тези, които се отправят към Българското Черноморие, защото в съседна Гърция и Турция традиционно е по-топло?
- По принцип ние не разделяме месечните прогнози, не правим специална прогноза за Черноморието. Но това, което се знае от циркулационните фактори, е, че по принцип фронтовете, които идват от запад, много рядко достигат Българското Черноморие през юли-август. И много често процесите, които са в Западна и Централна България, не достигат до морето. Така че, общо взето, бих казал, че ще имат късмет.

- В сравнение с предишни години като че ли има по-големи амплитуди, или поне хората имат такова усещане, че времето се променя в рамките на дни. Това нормално ли е или има някаква причина за по-голяма неустойчивост?
- Такова е усещането, но хората просто са забравили. И преди е имало такива аномалии и резки температурни промени през лятото. И миналата година, надали хората вече помнят, на 1 юли на Мусала валя сняг. Не бих казал, че е нещо ненормално, което не го е имало. Случвало се е и в миналото и ще продължава да се случва. Просто климатичният пояс, в който се намира нашата страна, е такъв.

- Въпреки че не сте климатолог, вие виждате ли връзка между тези разлики и климатичните промени, както често се говори, или нещата са преувеличени?
- Не се наемам да отговоря на този въпрос. Според мен в рамките на 30-годишния климатичен период е нормално да има такива амплитуди. Аз не виждам нищо ненормално и не бих го свързал с някакви сериозни, драстични изменения в климата.

- Тази година има тенденция, че доста хора отдават предпочитание на планината за почивка, ще бъде ли подходящо времето там?
- Разбира се. Не бих казал, че няма да бъде подходящо. Но всички, които плануват преходи в планината, трябва да са малко по-внимателни и да следят по-скоро краткосрочните и седмичните прогнози, за да са добре информирани за развитието на времето и предстоящите атмосферни смущения. Защото все пак в планината явленията са по-интензивни.

- Ако трябва да обобщим, ще имаме ли възможност тази година да се оплачем от големи жеги, защото ние обикновено се оплакваме или от студено, или от топло?
- Не може да се угоди, всеки човек е различен. Сега 33-38 градуса за някои може да е хладно, а аз смятам, че е абсолютно нормално, защото за мен температури над 40 градуса не са нормални. По различен начин ги възприемат хората, надявам се повечето да са доволни и да не се оплакват.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.