iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


След 7 годишна съдебна битка: Оневиниха SOS-майката от Дрен, набедена в педофилия

Ваня със семейството си от сираци преди да я уволнят


Спомняте ли си SOS майката, уволнена дисциплинарно за... педофилски снимки? Смътно, защото скандалът гръмна през ноември 2004 г. Оттогава Ваня Златарска стоически се бори в съда да изчисти името си.


Цели 7 години дела - първо в Софийския градски съд, после обжалване във Върховния касационен... Имаше и прокурорско разследване. За да стане ясно накрая, че шефовете на SOS майката просто са търсели начин да се отърват от нея, защото е интелигентна, пряма и им казва кривиците в очите.


Заради прищявката им цялата правосъдна система до най-висшата инстанция е задействана и употребявана години наред, харчени са пари за експертизи... Е, накрая балонът се пука и SOS майката е възстановена на работа, а грешната страна плаща обезщетения. Но не и за пропиляното време и труд на съдии, на прокурори и вещи лица.


Прищявката на SOS шефовете се пише на нашата сметка, на данъкоплатците. И, уви, не е единствената.


Какво става през всичките 7 години с децата на уволнената SOS майка? Ваня ги е възпитавала 9 години и изведнъж изчезва от живота им.


“Първата ми майка почина, а ми отнеха и втората”, въздиша едно от момчетата. То, както и другите й шест деца, така и не успя да схване, че тяхната Мама Ваня е “опасна за бъдещето им”. Това твърдяха тогавашните шефове от сдружението “SOS детски селища”.


Децата са поети от друга жена и сега тяхната Мама Ваня би могла победоносно да се върне начело на своето SOS семейство. Но отказва, именно защото ги обича майчински, както е в притчата за Соломон и двете жени, спорещи чие е детето.


“Не трябва отново да преживеят раздяла”, споделя смирено Ваня. Богослов по образование и дълбоко вярваща тя се старае да не травмира психиката им. Образовала ги е разностранно - нейните свирят на пиано, на цигулка... Едно от децата й, Мая, е отличничка на Музикалното училище в София.


Поводът за уволнението


На 15 септември 2004 г. служителка от централата на “SOS детски селища” в София иска от Ваня Златарска снимки на деца за нова пиар дипляна на организацията. Ваня е и професионален фотограф и току-що се е върнала с част от питомците си от конкурса “Фотофиеста” край с. Лозенец на морето. Тя дава всички снимки на служителката, за да си избере сама. В албумите служителката попаднала на “порноснимки” от морето - две от децата на Ваня, на 6 и на 8 г., снимани голи. Предоставя ги на шефовете, които съзират сгоден случай да накиснат Ваня и да се отърват от нея. Защото е пряма и будна личност и се опълчва срещу нередностите в SOS селището в Дрен. Уволняват я дисциплинарно след 14 дни.


“Г-жа Златарска е уволнена поради редица дисциплинарни нарушения, сред които е и заснемането на деца в пози и начин, който ние приемаме за непристойни и уронващи достойнството”, аргументира тогава решението на централата на “SOS детски селища” в София пресаташето Соня Тачева. И в заповедта се изреждат ред прегрешения (по чл. 190 от Кодекса на труда): отсъствала два дни от работа, злоупотребила с доверието на работодателя, уронила достойнството на децата с фотосите. Случаят е шумно разтръбен по вестници и телевизии и Мама Ваня си тръгва покрусена от Дрен.


Но обжалва в Софийския градски съд уволнението. Изслушаните там свидетели и събраните доказателства са оборили дисциплинарните обвинения, установява сега ВКС. Да, Златарска е отсъствала 2 дни, но от с. Дрен, а не от децата си. Била е с тях на посещение в София.


Обвиненията по Кодекса на труда не издържат


Злоупотреба с доверието на работодателя също не е установена - упреците, че нейни деца са отсъствали безпричинно от летни лагери и от курс по компютри, не издържат - били са по същото време на други конкурси и курсове. Но СГС потвърждава уволнението - явно лепнатата педофилия е наклонила везните на Темида.


Факт е обаче, че Районната прокуратура на Радомир (на нейна територия е с. Дрен) през 2005 г. извърши разследване на “порноснимките” и ползва като експерт проф. Иван Славов, преподавател по естетика в СУ. “Въпросните фотоси нямат порнографски характер”, бе неговата категорична преценка. Прокуратурата прекрати разследването.


Въпреки това Ваня е на улицата без работа, а децата й остават в уплаха си от липсата й. SOS майката не се отчайва и обжалва решението на СГС пред най-висшата съдебна инстанция. Тричленен състав на ВКС се вглежда в доводите за уволнение и ги отхвърля. А за най-тежкия упрек, педофилията, върховните съдии са категорични: колегите им от СГС изобщо не е трябвало да ги обсъждат. Защото “ищцата Ваня Златарска не е била уведомена за това обвинение и не са били взети писмените й обяснения”, както изисква чл. 193 от КТ. И я оневинява, като я връща на работа. Осъжда “SOS детски селища в България” да изплати на Златарска обезщетение от 4001 лв. за оставането й без работа. Решението на ВКС е окончателно.


След уволнението на Ваня едно от нейните момичета, Руми, вече пълнолетна, се омъжва и ражда дъщеричка. При изписването от родилното я посреща нейната Мама Ваня. Тя става и кръстница на изящната Николета. Другите й деца от SOS селището в Дрен трудно преживяват раздялата, пишат молби до директора на детското селище да разреши да се виждат с майка си. Тайно пращат писма и на нея:


“Хай, мамо! Дерзая, ама не се получава... Обясних му (на директора на детското селище в Дрен - б. р.) как ни възпитаваш ти, мамо: в християнската религия, да не съдим и нараняваме хората... Казах му да се постави на наше място. Обичам те! Мая”


“Здравей, мамо. Как си? Дръж се, мамо! Аз съм с теб! Целувки Руми”


Мама Ваня посреща децата си в събота и неделя в своя дом в София. Не позволява само да се жалят, а им вдъхва кураж сами да решават проблемите си. Но апартаментчето й в “Младост” няма как да приюти всички, а и повечето, като навършат пълнолетие, къде ще живеят? Те нямат свой дом извън SOS селището. За това трескаво действа тяхната единствена майка. Сега е взела парче земя край София, където иска да построи къща за тях. Да изживеят заедно пропуснатите години и да продължат напред. Част от парите Мама Ваня ще получи в заем от датска дарителка на SOS организацията.


Дарителка от Дания: “SOS шефовете се страхуват за заплатите си”


Дарителката Астрид Мьолер, пианистка от Дания, е запозната със скандалния случай и е наясно с истината.


“От Ваня Златарска те няма да намерят по-културна жена, да обича децата си и да ги възпитава. Смятам, че не мога да оправя SOS шефовете в България. Те толкова се страхуват за заплатите си, че ги е страх дори да мислят, камо ли да действат”, заяви Астрид Мьолер.


Мама Ваня е оневинена от съда, тя е силен характер и не можаха да я пречупят. Но жестокостта към нея всъщност се стовари върху децата й. Те я обичат и я наричат с най-святото име “мамо”, а чиновници им внушаваха, че вече не им е майка. Сега пък какво ли ще им кажат?


Максим Караджов - в. "Труд"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.