iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Службите ще могат да ни следят само при тежки престъпления

Службите ще могат да ни следят само при тежки престъпления 03_1427465140

Само при необходимост от предотвратяване и разкриване на тежки престъпления службите ще могат следят контактите ни в интернет и по телефона. Тези престъпления са убийства или заплахи за националната сигурност.

Това решиха вчера депутатите, като разписаха поправки в Закона за електронните съобщения. Промените бяха

приети спешно на две четения

заради решение на Конституционния съд от преди две седмици, с което сегашният режим на съхранение и ползване на трафични данни бе обявен за противоречащ на основния закон на страната. Делото бе образувано в средата на април миналата година по искане на омбудсмана Константин Пенчев. Сред атакуваните текстове беше именно по-разхлабеният режим, при който се допускаше проследяване на данни, като разрешения се даваха и за компютърни престъпления и при издирването на лица. Конституционните съдии отмениха и текстовете в закона, които позволяват на по-широк кръг субекти да искат достъп до данните ни в мрежата и от мобилните оператори, липсата на съдебен контрол, както и дългият срок за съхранение на информация.

Приетите вчера поправки в НС са в отговор на всички тези тълкувания. Така времето за съхранение на данни от операторите и доставчиците се съкращава от 1 година на 6 месеца, разписва се изрично условие искането и разрешението за достъп до тях да бъде мотивирано, предвижда се и засилен съдебен контрол при процедурите. Отделно се добавя условието независим държавен орган да следи процесът на унищожаване на справките с данни, които не се използват за нуждите на досъдебното производство.

Както и преди, информацията, която се съхранява,

не включва самото съдържание на разговорите

проведени при контактите ни в мрежата и по телефона. Данните са само за номера на съответното мобилно устройство и идентифициране на собственика му, набрани номера, а също и IР адресите, въз основа на които могат да бъдат определени ползвателите на дадени електронни пощи, както и на интернет телефония.

Законодателните промени бяха приети при изключително съкратена процедура, при която депутатите гласуваха поправките директно на две четения, въпреки недоволството на социалистите. Около промените обаче имаше консенсус от всички останали парламентарни групи. „Ако не гласуваме поправките в спешен порядък, след решението на КС

всички данни ще бъдат изтрити

тъй като операторите няма да имат законово основание да ги съхраняват”, предупреди колегите си шефът на комисията за контрол над спецслужбите в НС Димитър Лазаров. По думите му подобно нещо би застрашило както разследването и предотвратяването на престъпления, така и взаимоотношенията ни с чуждестранни партньорски служби.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.