iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сменят талоните на автомобилите

Сменят талоните на автомобилите 01_1422281724

От месец март автомобилите ще имат нови талони. Като причина се изтъкват солените глоби, които отнасят в Гърция и Унгария. Те са за българските шофьори, които не носят със себе си големите картони.

Както е известно, те съдържат допълнителна информация като номера на двигателя и неговата мощност, допустимата маса и натоварване на осите при тировете.

По данни на Нова ТВ става дума за санкции в размер на хиляди евро. Пътуващите в Гърция без голям талон на колата си може да олекнат с от 1000 евро до 8000 евро. От няколко години властите в южната ни съседка изискват свидетелството с по-голям обем от данни на автомобила

при всяка проверка на пътя

Сериозен се оказва и проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не изплатят напълно возилата. Този документ обаче не се признава от властите в Гърция и Унгария.

Затова всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия. В момента тече обществена поръчка за изработването на новите свидетелства, които ще струват 9 лв.

Всички стари талони остават валидни

и няма да се налага тяхната смяна. След като МВР започне да издава новия образец обаче, всеки собственик на автомобил, който пожелае да му бъде сменено старото свидетелство с ново, ще може да направи това.

Междуведомствена група решава за принудителните почивки на тировете

Междуведомствена работна група ще изготви заповедта за движението на тежкотоварните моторни превозни средства с тегло над 12 тона по основните направления от националната пътна мрежа в почивните и в празничните дни, когато се увеличава трафикът на автомобили, съобщиха от АПИ. В нея ще участват експерти от пътната агенция, ГД „Охранителна полиция” в МВР, агенция „Автомобилна администрация", представители на превозвачите и на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. В заповедта ще бъдат посочени конкретните пътни направления и определените дни и часове, в които ще е ограничавано движението. От АПИ отчитат тенденция за последните години към намаляване на катастрофите вследствие на издаването на ограничаваща движението на тировете заповед, предвид интензивния трафик в периода юни-септември.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.